Praznik

Šta sa starom čuvarkućom: Postoji mnoštvo običaja, ali ovo nikako ne radite

Autor:

02.05.2024 17:31

Foto: polina tankilevitch / pexels

Foto: polina tankilevitch / pexels

Čuvarkuća se čuva cele godine, a kada ofarbate novo jaje ovo nikako ne smete da uradite



Bez obzira na to da li farbate 10, 20 ili čak 50 uskršnjih jaja, Uskrs se ne može zamisliti bez prvog uskršnjeg jajeta koje se naziva čuvarkuća.

Jaja se po tradiciji farbaju na Veliki petak, u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalena Mironosica putovala u Rim da propoveda Jevanđelje i tom prilikom posetila cara Tiberija

Kao znak pažnje ona je caru poklonila crveno jaje i pozdravila ga rečima: “Hristos Vaskrse“.

yuuilina / pexels

 

Prema rečima verskog analitičara Predraga Đokića, ono što je zapravo važno jeste simbolika jajeta.

Pročitajte Svi grešimo - Kada treba farbati jaja kako bi porodicu pratili sreća i blagostanje?

- Kao što pile da bi se izleglo mora da probije ljusku, tako je i Hristos razorio kapije ada, pobedio smrt i vaskrsao. Zato je jaje simbol vaskrsenja.

Crkva ne poznaje simboliku čuvarkuće, to više pripada narodnim običajima koji su se zadržali do danas - rekao je Đokić za "Republiku". 

Pročitajte 5 predloga za najbolju uskršnju dekoraciju u komšiluku

Ipak, prvo jaje ili čuvarkuća se čuva cele godine i, kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane, tera zle sile i čuva od loših stvari i nesreće. 

U većini domaćinstava čuvarkuća se čuva sve dok se ne ofarba novo jaje. Kada se ofarba novi čuvar, stari se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Po nekim selima na Fruškoj gori stara čuvarkuća se sa ljuskom mrvila i davala živini kako bi i naredna godina bila zdrava i napredna.

Shutterstock

 

Postoji i običaj da se čuvarkuća od prethodnog Vaskrsa zakopava u dvorište pod drvo, na njivu ili u vinograd kako bi zemljište bilo plodno, ali i da bi se obezbedila zaštita useva od vremenskih nepogoda. 

Ukoliko čuvarkuća iz nekog razloga pukne, verovalo se da to ukazuje na nesreću koja će zadesiti porodicu. Bilo kako bilo, jedno je sigruno - prošlogodišnju čuvarkuću nikako ne bacajte u đubre. 

Komentari. (0)

Loading