Mira Murati

Mira je najmoćnija žena sveta, može da promeni život svakog od nas, zastrašujuće je kako to radi

Autor:

28.04.2024 20:23

Foto: Photo by Eugene Gologursky/Getty Images

Foto: Photo by Eugene Gologursky/Getty Images

Mira Murati strah i trepet svakog od nas



Da li ste čuli za Miru Murati?

Mira Murati (34) rođena je u Albaniji, a postala je jedna od najvažnijih figura u kompaniji "Tesla". 

Photo by JP Yim/Getty Images for DVF IWD Event

 

Veštačka inteligencija, kojom se bavi od 2013. godine, postala je njena velika strast.

Postignuća ove nesvakidašnje žene menjaju svet, te se upravo u Mirinim rukama nalazi ogromna moć koju retko ko može da kontroliše.

Mira je rođena 1986. u malom gradu u Albaniji. Od ranog detinjstva bila je fascinirana tehnologijom i naukom, pa je odmah nakon srednje škole upisala Fakultet informacionih tehnologija na Univerzitetu u Tirani, gde je diplomirala kao jedan od najboljih studenata.

Nakon završetka osnovnih studija, preselila se u Ameriku i upisala master na Institutu tehnologije u Masačusetsu.

Mira Murati žena koje se plaše

Karijeru je započela u svetu investicionog bankarstva. Veteranka je kompanije "Tesla", gde je bila nadležna za razvoj Model X, a u "OpenAI-ju" je od 2018. 

Odavno je učila sve mogućnosti koje pruža veštačka inteligencija, te radi na unapređenju svih "OpenAl" autputa. I dok ljudi u svetu raspravljaju o prednostima i manama nove tehnologije, milijarde dolara se oslanjaju na njen uspeh.

Mira se pridružila "Tesli" kada je kompanija razvijala rane verzije auto-pilota, njihovog softvera za pomoć vozaču sa AI-om, i radila je na robotima sa AI za fabrike.

Pročitajte Jelena Tomašević nije ni sanjala da će u 40. godini doživeti najveću sreću, prelepo, oglasio se i Ivan

Upravo to ju je navelo da pogleda i druge aplikacije iz celog sveta. Željna znanja i napretka, prelazi u "Leap Motion" 2016. godine. Smatrala je da će rad na računarima da pretvori u "intuitivnu igru kao sa loptom".

Međutim, došla je do zaključka da tehnologija zasnovana na VR-u nije ni blizu masovne proizvodnje.

Shvativši da će masovni napredak u tehnologiji imati presudnu ulogu u rešavanju najvećih svetskih izazova, pridružila se "OpenAI-u" 2018. godine, i tada je postala glavni nadzor nad uvođenjem Dall-E i ChatGPT-a.

Photo by Eugene Gologursky/Getty Images

 

Dok je "Gugl," uglavnom, svoje istraživanje veštačke inteligencije držao u tajnosti u laboratoriji, "OpenAI" je široko dostupan. 

Murati smatra da bi zadržavanje laboratorijskih podataka u tajnosti, do kojih dolaze raznim istraživanjima, samo izazvalo ogroman šok u javnosti, koji bi mogao da pokrene razne neosnovane sumnje i glasine među ljudima, piše Stil.

Iz tog razloga sve o delovanju "OpenAl-a" je javno dostupno, dok "Gugl" svoje istraživanje veštačke inteligencije nije delio sa drugima.

Pročitajte Ni sirće, ni soda bikarbona - Za minut očistite bele patike uz pomoć ovog sredstva

Zanimljivo je da obožava pesmu "Paranoid android" benda "Raidohead". Da ima šarenolik ukus pokazuje i njena omiljena knjiga "Devinske elegije" Rajnera Marije Rilkea, kao i film koji se uvek vraća "Odiseja u svemiru".

Iako se, zbog ogromnog znanja koje poseduje i to u potpuno novoj tehnologiji, nalazi na listi najmoćnijih žena, svoj privatni život se trudi da sačuva od medija.

Photo by Eugene Gologursky/Getty Images

 

 

Komentari. (0)

Loading