Filip Karađorđević

Filip Karađorđević se useljava na Dedinje, luksuzno zdanje oduševljava (foto)

Autor:

29.04.2024 16:58

Foto: Boško Karanović

Foto: Boško Karanović

Nova kuća Filipa Karađorđevića sređena po poslednjoj modi, najnovije fotografije



Filip i Danica Karađorđević aktivni su na društvenim mrežama gde sa svojim pratiocima dele trenutke iz poslovnog, ali i privatnog života. 

Ovoga puta princ je uz porodičnu fotografiju saopštio da se konačno useljava u luksuzno zdanje na Dedinju, a mnoge je zanimalo kako kuća Filipa Karađorđevića izgleda. 

Jakov Simović

 

Prema odluci Aleksandra Karađorđevića, zgradu Slamnate kuće u Dvorskom kompleksu na Dedinju, osim princa Filipa, moći će da koriste i njegova braća Petar i Aleksandar sa porodicama. 

Pročitajte Najvažniji dan za porodicu Karađorđević, Danica objavila prelepe vesti, svi čestitaju! (foto)

- Moj otac je odlukom omogućio da mi, njegovi sinovi, živimo u Dvorskom kompleksu koji je kupljen i sagrađen od ličnih sredstava našeg pradede kralja Aleksandra I i prababe kraljice Marije.

Time su se stekli uslovi da u ovom domu prvi put u istoriji, na jednom mestu žive tri generacije Karađorđevića, jer je moj otac prvi starešina kraljevskog doma u istoriji Srbije koji je dočekao unuke - saopšteno je iz kabineta princa Filipa.

Pročitajte Čestitamo - Danica i Filip Karađorđević postali roditelji drugi put, evo kog pola je beba (foto)

Nova kuća Filipa Karađorđevića uređena je sa mnogo ukusa i stila, a kako se svojevremeno pisalo, upravo ovo zdanje dovelo je do sukoba među članovima kraljevske porodice. 

- Zatražio sam od svog oca, prestolonaslednika Aleksandra, da sa svojom porodicom - suprugom i sinom - živim u tzv. Slamnatoj kući u dvorskom kompleksu, koja bi bila idealna za nas troje.

Maćeha se toj ideji da ja sa suprugom i sinom nastavim život u Slamnatoj kući vidno usprotivila jer u toj kući živi njena ćerka, pastorka mog oca.

Smatram da je to neprihvatljivo jer je dvorski kompleks iz ličnog budžeta izgradio kralj Aleksandar I Karađorđević za nas, njegove potomke.

Takođe, moj otac je starešina kraljevskog doma i takve odluke isključivo mora da donosi on lično. Od tada, kad sam dobio taj odgovor, prošlo je više od tri godine kako nisam kročio u dvor.

youtube printscreen

 

Ta kuća ima lepu istoriju koja me vezuje za moju prabaku, tu je bio svojevrsni umetnički atelje kraljice Marije.

Ona je služila za edukaciju i u njoj su za vreme svog osnovnog školovanja mladi prinčevi, a među njima i moj deda, kasnije kralj Petar II, pohađali časove s nastavnikom - rekao je svojevremeno princ za Kurir

Pročitajte Ovako su Karađorđevići obeležili praznik očeva

Sadašnja kuća Filipa Karađorđevića prvi je izgrađeni objekat u kompleksu i u njoj je kralj Aleksandar I boravio dok je nadgledao izgradnju.

Nazivana je još i Seljačka kuća i Baštovanska kuća, a podigao ju je kralj Aleksandar da bi u njoj boravio kad dolazi da nadgleda radove na izgradnji dvora, koji su počeli 1924.

Jedno vreme je služila kao učionica za njegova tri sina, a takođe je bila i umetnički atelje njegove supruge, kraljice Marije

Facebook printscreen

 

Posle dolaska Josipa Broza na vlast i posle perioda kada je Dvor postao privremeni boravak stranih šefova država, ova kuća je dobila striktno utilitarni karakter.

Površina joj je 360 kvadrata, mada uopšte spolja ne izgleda tako. Krov od trske, neobičan za dvorske komplekse, i danas postoji.

Restauriran je, ali je izgled zadržan. Preko velikog i uređenog travnjaka iz Slamnate kuće pogled seže do dvorskog bazena.

Facebook printscreen

 

Komentari. (0)

Loading