Zlata Petković

Zlata Petković opčinila Jugoslaviju, trudnoću je iz straha morala da krije, bolest ju je prerano rastavila od porodice

Autor:

10.05.2024 15:15

Foto: youtube printscreen

Foto: youtube printscreen

Životna priča Zlate Petković dostojna romana



Poznata srpska glumica koja će zauvek ostati upamćena po ulozi Marije iz „Otpisanih“ ostavila je neizbrisiv trag u svetu umetnosti, a životna priča Zlate Petković dostojna je romana. 

youtube printscreen

 

Rođena je 11. februara 1954. godine u Svrljigu i važila je za ženu koja može da zavrti pamet svakom muškarcu. Plenila je lepotom, a 1971. godine dobila je i laskavu titulu mis Jugoslavije.

Pročitajte Ćerki je dao majčino ime, od oca nasledio talenat za muziku - Ovaj poznati muzičar je sin Zlate Petković

Svoju zemlju predstavjala je na izboru za Miss sveta koji se te 1971. godine održavao u Londonu. Na tom putovanju upoznala je mnoge ljude iz sveta šou-biznisa i dala intervju za poznatu TV mrežu BBC.

Zavidna manekenska karijera i iskonska lepota donele su joj ulogu u seriji ”Povratak otpisanih”, a neposredno pre toga ostvarila se u najlepšoj životnoj ulozi - postala je majka

Prvom suprugu kojeg je upoznala dok je pohađala Akademiju dramskih umetnosti u Zagrebu je u julu 1973. godine podarila sina Gvozdena, a budući da je u to vreme još uvek studirala trudnoću je čuvala u tajnosti.

 - Bojala sam se da me ne izbace sa klase i punih šest meseci od profesora sam krila da sam trudna. Redovno sam išla na sva predavanja i vežbe.

Sećam se da sam u šestom mesecu polagala kolokvijum iz akrobatike u obaveznom trikou. Tada je profesorka primetila da sam se konačno i ja malo ugojila, a kada me je bolje pogledala, shvatila je o čemu je reč.

Pošto sam bila izuzetno pripremljena, dobila sam najvišu ocenu - otkrila je svojevremeno za domaće medije.

Pročitajte Sin Sanje Ilića postao otac - Ime devojčice nateraće vam suze na oči

Ipak, ljubav nije potrajala, a Zlata o bivšem partneru nije govorila u javnosti. Kako je jednom prilikom istakla, njeni najmiliji nisu želeli javno da se eksponiraju, a ona je njihovu želju uvažavala i poštovala. 

- Gvozden i njegov otac ne vole da se eksponiraju, tako da ni ja ne pominjem ime svog prvog supruga. Bila je to studentska ljubav.

Moji su bili protiv toga da se tako mlada vežem i udam, a ja sam, kao i svako u tim godinama, radila po svome. Bila sam zaljubljena i srećna. U tom trenutku želela sam dete i rodila sam ga.

youtube printscreen

 

Životna priča Zlate Petković promenila se iz korena nakon što je upoznala muzičara Sanju Ilića sa kojim je tri decenije provela u braku. 

Kao kruna velike ljubavi na svet je došao sin Andrija čije je ime danas naširoko poznato u svetu muzike.  Nekadašnja glumica bila je posvećena porodici, posebno sinu koji je bio centar njenog sveta. 

Pročitajte U čast jedne od najlepših srpskih glumica - Zlata Petković dobila spomenik u rodnom Svrljigu

Porodičnu sreću pokvarila je bolest sa kojom se Zlata suočavala poslednjih godina. Ona se, naime, borila sa visokim krvnim pritiskom, a preminula je u 58. godini života, sedam dana pošto je doživela moždani udar

Sahranjena je 6. decembra 2012. godine u Beogradu, a životna priča Zlate Petković i danas se prepričava.

Komentari. (0)

Loading