Koliko je crna čokolada zaista zdrava?
11.10.2017 09:58
Crna čokolada zbog sastojaka korisnih za zdravlje uvek se preporučuje za konzumiranje pre nego mlečna, čak i na dnevnoj bazi, ali stručnjaci upzoravaju da se obrati pažnja na količinu jer tada čak i ona postaje štetna, piše CNN.
Slatka nega: Čokolada u službi lepote
Crna čokolada bogata je kakaom koji ima visok procenat flavnoida, antioksidansa koji sprečavaju oksidaciju holesterola i tako štite krvne sudove, snižavaju krvni kritisak, poboljšavaju kognitivne sposobnosti i verovatno snižavaju rizik od dijabetesa. Mlečna čokolada sadrži malu količinu flavonoida, a bela ih uopšte ni nema. Crna čokolada ima gorak ukus, i što je više flavonoida to je ukus gorči. Upravo je proizvođači uništavaju obradom, da bi bila ukusnija, što ubija zdrave sastojke.
-Prženje stvara niz novih aroma, ali tako se uništavaju molekuli u zrnima, a onda uvek postoji šansa da se uništi i nešto što ne želimo da se uništi, kao što su flavonoidi - rekao je Met Hartings, profesor hemije na Univerzitetu u Vašingtonu, piše nedeljnik.rs.
Iako nivo flavonoida varira od jedne do druge crne čokolade, ona je uvek zdraviji izbor od mlečne. Bogata je mineralima kao što su kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum, dok stearinska kiselina nema nikakav uticaj na zdravlje.
Proizvedena nova vrsta omiljene poslastice: Dame, da li ste spremne za roze čokoladu?
Ukoliko je uzimate svakodnevno, vrlo je važno je da to budu male doze, i kod biranja čokolade, važno je uzeti onu sa najmanje 60 procenata kakaoa.