Slasna tajna stara 4500 godina: Čarobna supa za mršavljenje
02.09.2017 15:19
Ako ste u potrazi za hranljivim jelom koje će vam pomoći da smršate, a istovremeno da čuvate zdravlje, onda je ova supa pravi izbor za vas.
Namirnica koja je u velikoj meri zastupljena u Ayurvedi zahvaljujući brojnim blagotvornim svojstvima naziva se mungo grašak. To je izrazito hranljiva mahunarka zelene boje.
Često se koristi za detoksikaciju organizma i sjajna je za varenje, a ako želite da smršate definitivno morate da je imate na svom jelovniku. Naime, mungo grašak ima nisku kalorijsku vrednost, ali je izuzetno bogat proteinima, antioksidantima, vlaknima, vitaminima i drugim važnim nutrijentima.
U nastavku vam donosimo recept za zdravu i hranljivu ayurvedsku supu od mungo graška koja će biti vaš saveznik u borbi protiv kilograma i istovremeno će hraniti vaš organizam zdravim materijama.
SASTOJCI:
200g mungo graška
2 čena belog luka
1 kašika suncokretovog ulja
¼ šoljice lišća korijandera
1 list lovora
1 mala kašika sveže narendanog đumbira
1 mala kašika garam masale
pola male kašike kurkume u prahu
pola male kašike semenki slačice (estragon)
3 kašike soka od limuna
PRIPREMA:
1. Operite mungo grašak i potpite ga u vodi preko noći.
2. Ocedite ga, prelijte sa litrom vode, ubacite lovorov list i pustite da zavri. Zatim dodajte zgnječeni beli luk, so i kurkumu pa ostavite da se ovi začini prokuvaju dva-tri minuta. Zatim dodajte sve preostale začine osim limunovog soka i kuvajte 40-ak minuta.
3. Na kraju u supu dodajte limunov sok i poslužite je.
SAVET:
U prodavnicama sa zdravom hranom i bio proizvodima možete naći klasični mungo grašak (zrna zelene boje) i mungo dal (zrna žute boje). Mungo dal zapravo su oljuštena zrna zelenog graška i nekima su lakše svarljiva i ukusnija, a ako njih koristite za supu pripremajte je na isti način.