Hrono doručak za brz oporavak
22.06.2017 09:25
Ako je iza vas naporan dan prepun teškoća i neretko bolova, ako niste stigli da jedete ili jednostavno niste mogli od temperature, virusa... Onda je ovaj hrono doručak idealno rešenje za vas, jer će vam dati neophodnu energiju i olakšati dan pred vama.
Domaća lepinja, kajmak i kajgana sa slaninicom.
Za lepinju vam je potrebno:
- 4 kašike ražanog brašna
- 4 kašike speltinog brašna
- 3 kašike heljdinog brašna
- 3 kašike ječmenog brašna
- 1 kašika kima
- 1 ravna kašičica morske soli
- 1 puna kašičica praška za pecivo
- 1,5 kašika maslinovog ulja
- malo manje od 2 dcl kisele vode
U činiji pomešajte brašna, prašak za pecivo, so i kim. Dodajte ulje i kiselu vodu. Promešajte kašikom. Dobićete jako gustu smesu koju možete da oblikujete mokrim rukama. Formirajte disk i stavite ga na pleh na koji ste stavili pek papir. Ubacite pleh u zagrejanu rernu i pecite na 220 stepeni oko 15 minuta.
Ovakav doručak je najbolje praviti ako imate staru lepinju, zaostalu od prethodnog dana. Isečete joj vrh, odvadite malo unutrašnjosti. Tu unutrašnjost namažite kajmakom. Oni koji su u restrikciji, kajmak treba da preskoče.
Možete da stavite malo putera ili ajvara.
Iseckajte slaninu, propržite je u teflonskom tiganju, dodatna masnoća vam nije potrebna. Kada se zarumeni, preko nje sipajte razmućena jaja. Nemojte da solite ako je slanina dovoljno slana, a obično jeste.
Kajganu uvek spremajte na niskoj temperaturi. Kada bude gotova, napunite lepinju. Ukoliko je lepinja stara, možete zajedno sa kajganom da je prebacire u rernu na 5 minuta. Samo da se zagreje.
Komentari. (0)