Lekovita svojstva mladog luka za koja niste znali
16.04.2017 09:52
Stiglo je proleće, pijace nas mame raznovrsnom ponudom voća i povrća, pravi je trenutak da iz ishrane izbacite "teške" namirnice i obezbedite organizmu neophodne nutrijente!
Jedna od omiljenih prolećnih namirnica je svakako mladi luk. Koristimo ga u pripremi salata, pita, variva, omleta i brojnih drugih specijaliteta. Svoj karakterističan ukus, mladi luk može da zahvali sumporu, a bogat je i drugim hranljivim materijama koje imaju blagotvorno dejstvo na naš organizam.
Osim što je ukusan, ovaj plod proleća je i veoma zdrav i lekovit. Evo kod kojih sve tegoba mladi luk pomaže:
* bogat je hromom, mineralom koji pomaže u ćelijskim rekacijama s insulinom pa veći unos luka smanjuje visinu glukoze u krvi;
* redovna upotreba luka smanjuje povišeni krvni pritisak i nivo holesterola u krvi pa tako štiti telo od moždanog udara;
* upotrebom luka u ishrani dva ili više puta nedeljno značajno se smanjuje rizik od nastanka raka debelog creva jer ubrzava varenje;
* pokazalo se da meso pripremano s lukom znatno smanjuje količinu kancerogenih supstanci u hrani;
* luk smanjuje i zapaljenske procese koji su povezani s reumatoidnim artritisom i prehladom, alergijsku reakciju odgovornu za napad astme;
* izotiocijanati iz luka deluju antizapaljenski i zajedno sa kvercitinom i vitaminom C uništavaju štetne bakterije.
Komentari. (0)