Kako je tradicionalni obrok postao davna prošlost
10.01.2017 11:30
Najnovija istraživanja govore da je prošlo vreme kada je svaki obrok morao da sadrži predjelo, glavno jelo i desert. Tradicija jela iz tri dela potiče iz Španije, iz 9. veka kada je persijijski učitelj Zirajb insistirao da se jelo služi u intervalima, počev od supe, preko glavnog jela, sve do deserta.
Ironično je što je upravo u Španiji započeo trend tri u jedan, sa popularnim tapasima. Znalci tvrde da je ovaj trend nastao i kao posledica da se sva hrana objavljuje na društvenim mrežama, pa je neophodno da sve bude brzo ali i fotogenično ( ove zahteve vruća supa teško može da ispuni).
Povećanje popularnosti azijske kuhinje, takođe je doprinelo da se potuno promeni pristup služenju obroka, pa se tako često na stolu istovremeno mogu naći različita jela.
-Ljudi su sve otvoreniji da probaju različite ukuse koje donose drugačije kulture, pa će tako radije otići u restoran koji je za njih potpuna novina, nego na provereno mesto u kom su nebrojeno puta obedovali, tvrdi Stenson jedan od autora studije.
Takođe, danas manje vremena trošimo i na pripremanje hrane kod kuće. Kako istraživanje govori najviše 30 minuta provodimo u kuhinji, jer se trudimo da ostatak vremena provedemo u drugim aktivnostima.
Komentari. (0)