Ketogena dijeta: Kako da najbrže izgubite kilograme
10.04.2018 10:54
Kad iz ishrane izbacimo ugljene hidrate i jedemo namirnice bogate proteinima, telo ulazi u metaboličku fazu u kojoj jetra konvertuje masti u masne kiseline i ketone i forsira organizam da sagoreva salo umesto skroba i šećera, usled čega brzo i lako gubimo kilograme
Svi koji su je probali kažu da je ketogena ili keto dijeta najbolja, najbrža, najdelotvornija. Reč je o jednostavnom programu ishrane: jesti što više namirnica bogatih mastima i proteinima a ugljene hidrate drastično smanjiti na 50 grama dnevno, čime se forsira sagorevanje masti. Pritom, jedini dozvoljeni izvor ugljenih hidrata jeste povrće koje raste iznad zemlje!
Ova dijeta može se primenjivati najduže četiri nedelje, dok je smanjenje kilograma i centimetara u struku i na bokovima vidljivo već posle dve.
Ugljeni hidrati iz hrane se tokom varenja pretvaraju u glukozu koju telo koristi kao energiju, a kad njih nema u ishrani, jetra konvertuje masti u masne kiseline i ketone i na taj način forsira organizam da sagoreva salo umesto primarnih izvora kao što su skrob i šećer.
Provereno deluje: 10 pravila za vitke noge uz koja ćete smanjiti obim butina za 8 cm!
Naučna istraživanja pokazala su da “visokoproteinska” dijeta pozitivno utiče na osećaj sitosti, a pošto nije potrebno brojati kalorije, to značajno olakšava proces mršavljenja i na psihošloškoj ravni. Dokazano je i da su osobe na keto dijeti izgubile tri puta više kilograma nego one koje su samo smanjile unos kalorija i masti. Zabeleženi su i poboljšanje nivoa triglicerida i dobrog HDL holesterola i osetljivosti na insulin (što utiče na metabolizam i korišćenje energije u organizmu) i povećanje sagorevanja sala.
Jelovnik za celu nedelju
U zavisnosti od cilja - koliko kilograma treba skinuti, postoje i određene preporuke, a klasična formula bila bi 4:1 (odnos masti i proteina). Dozvoljene namirnice su jaja, meso (biftek, piletina, ćuretina, slanina, crveno meso), puter, sir (mocarela, čedar, kozji), riba (tuna, losos, skuša), semenke i orašasti plodovi (orah, badem, semenke lana, bundeve, čija), ulje (maslinovo, kokosovo i od avokada), začini (biber, lekovita bilja, so minimalno) i povrće (paradajz, luk, paprika, krastavac, zelena salata).
Ponedeljak
Doručak - jaja, slanina i paradajz; ručak - salata sa piletinom, maslinovim uljem i feta sirom; večera - losos sa šparglom (dinstanom na puteru).
Utorak
Doručak - bosiljak, jaja, paradajz i kozji sir; ručak - puter od kikirikija, mleko od badema, kakao puter i milkšejk sa stevijom; večera - ćufte sa povrćem i čedar sirom.
Sreda
Doručak - milkšejk sa stevijom; ručak - salata od škampa sa avokadom i maslinovim uljem; večera - svinjski odresci sa brokolijem, parmezanom i salatom (zelena salata ili krastavac).
Četvrtak
Doručak - omlet sa avokadom, paprikom, lukom, začinima i salsom; ručak - šaka orašastih plodova i celer sa gvakamoli sosom; večera - punjena piletina sa sirom i povrćem.
Petak
Doručak - omlet sa tri vrste sira i paradajzom; ručak - ostaci od prethodne večere; večera - jaja, biftek, pečurke i salata.
Ako želite da smršate uzimajte ovaj vitamin
Subota
Doručak - omlet sa šunkom i povrćem; ručak - šunka sa sirom i šakom orašastih plodova; večera - bela riba sa jajima i spanaćem (dinstanim na kokosovom ulju).
Nedelja
Doručak - jaja sa slaninom i pečurkama; ručak - hamburger sa salsom, sirom i gvakamoli sosom; večera - biftek sa jajima i salatom.
Dozvoljena užina
Između obroka mogu da se uzmu:
* crna čokolada (minimum 70 posto kakaoa);
* šaka orašastih plodova;
* sir;
* sir sa maslinama;
* jedno tvrdo kuvano jaje;
* celer sa salsom i gvakamoli sosom;
* jogurt (sam ili sa kakao puterom).