Da li je važno šta jedete ili kako jedete: Naučnici imaju rešenje za gubljenje kilograma
15.02.2018 09:44
Sporije unošenje hrane je ključ gubitka kilograma, navodi se u novoj studiji.
U žurnalu BMJ Open objavljeno je istraživanje čiji rezultati pokazuju da su ljudi koji su jeli sporije imali 42 odsto manje šanse da budu gojazni, a ljudi koji su jeli "normalnom“ brzinom 29 odsto. U poređenju sa onima koji su brzo gutali hranu, "sporojedci“ su imali i uži struk za oko 0.21 do 0.41 cm.
Do ovih saznanja istraživaci su došli tako što su analizirali podatke osoba obolelih od dijabetesa u Japanu izmedu 2008. i 2013. godine.
Učesnike su ispitivali na koji način su jeli hranu, ali i ostala pitanja koja se tiču njihovih svakodnevnih navika u isthrani.
-Promene u načinu unošenja hrane značajno mogu uticati na BMI (indeks telesne težine) - upozoravaju autori studije – Sporije žvakanje može biti efikasan način da preventivno utičete na gojenje i smanjite ostale zdravstvene rizike koje donosi gojaznost.