Zdrav život

Analize pokazuju nizak nivo gvožđa? Pružite sebi prvu pomoć, ovo voće sigurno popravlja krvnu sliku

Autor:

29.09.2024 09:30

Foto: Freepik/8photo

Foto: Freepik/8photo

Manjak gvožđa može se regulisati prirodnim putem, bez lekova



Nedostatak gvožđa je čest problem koji može ozbiljno uticati na zdravlje. Ako imate manjak gvožđa, osećaj umora, slabosti i bledilo kože, to mogu biti prvi znaci da je vreme da se pozabavite ovim problemom. 

Ovaj esencijalni mineral je ključan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, koja igraju važnu ulogu u prenosu kiseonika do svih ćelija u telu.

Freepik/rawpixel.com

 

Verovatno niste znali da voće može biti odličan saveznik u borbi protiv manjka gvožđa.

Dok se meso i druge životinjske namirnice često spominju kao najbolji izvori ovog minerala, voće, posebno suvo, može biti jednako korisno. 

Pročitajte: Jesen stiže, a s njom i male napasti zvane virusi - ove namirnice jačaju imunitet i čuvaju nas od sezonskih bolesti

Imate manjak gvožđa? Dodajte suvo voće u svoju ishranu i prirodno nadoknadite ovaj važan mineral. Kombinovanjem sa izvorima vitamina C možete značajno poboljšati apsorpciju gvožđa i osigurati energiju potrebnu za svakodnevne izazove!

Redovno konzumiranje voća bogatog gvožđem, kao što su suve kajsije, suvo grožđe i smokve, može značajno poboljšati vašu krvnu sliku.

Freepik/8photo

 

Ako imate manjak gvožđa, ovo voće je pravi izbor za vas: 

  • Suve kajsije – Sa 2,66 mg gvožđa na 100 g suve kajsije su odličan način da nadoknadite gvožđe i poboljšate apsorpciju ovog minerala zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C.

 

  • Suvo grožđe – Pored toga što brzo vraća energiju, 100 g suvog grožđa sadrži oko 1,88 mg gvožđa, što ga čini savršenim međuobrokom za one koji imaju manjak gvožđa.

Pročitajte: Jedete je svakog jutra, a koliko je ovsena kaša zaista zdrava

  • Suve smokve – Suve smokve nude 1,2 mg gvožđa po porciji, što ih čini korisnim za svakodnevnu ishranu.

 

  • Urme – Bogate prirodnim šećerima, urme pružaju 0,9 mg gvožđa na 100 g, uz mnoge druge korisne hranljive materije.

Komentari. (0)

Loading