Zdrav život
Bez nje naše bake nisu smele da dočekaju zimu: Ovako se pravi vodnjika
25.10.2024 17:05
Saznajte kako se pravi vodnjika
Vodnjika, starinski eliksir mladosti i zdravlja, jedan je od najpoznatijih prirodnih multivitamina koji su naši preci koristili kako bi očuvali imunitet i dobro zdravlje.
Napitak koji se i danas tradicionalno priprema u zapadnoj Srbiji jeste vodnjika. Mnogi se pitaju kako se pravi vodnjika, a odgovor je nikad jednostavniji. Vodnjika se pravi od šumskih plodova kao što su: divlja kruška, jabuka, kleka, šipurak, dren, trnjine i gloginje.
Za pripremu takozvane obogaćene vodnjike dodaju se i dunje, mušmule i suve šljive.
Svaki od ovih plodova daje svoj jedinstveni doprinos – od slatkoće i reskosti do osvežavajuće arome.
Kako se pravi vodnjika?
Vodnjika se pravi tako što se počinje od pranja i čišćenja voća, a zatim se ono slaže u bure i preliva vodom. Fermentacija traje oko 25 dana, dok voće oslobađa hranljive sastojke direktno u vodu, stvarajući blago alkoholni napitak.
Pročitajte Nije samo genetika - omiljeni napitak Slobode Mićalović sprečava gojenje, a koža blista
Kada bobice kleke potonu, to je znak da je vodnjika spremna za korišćenje.
Vodnjika se, kao jedinstveni prirodni eliksir, koristi za: jačanje srca, bubrega, jetre, pluća, za regulaciju krvnog pritiska i masnoće u krvi.
Vodnjika, bogata vitaminom C iz šipurka, koristi se i kao lek protiv prehlade i gripa, dok kleka pomaže kod reume i infekcija.
Pročitajte Čarobni napitak Anice Dobre topi masne naslage, ublažava prehladu i stres
U davnašnja vremena, kada je čovek bio u bliskom dodiru s prirodom, vodnjika je smatrana čuvarom vitalnosti, a danas predstavlja pravi simbol tradicije i narodne mudrosti.
Komentari. (0)