12 namirnica koje možete zamrznuti
11.07.2015 14:00
Mali kuhinjski trikovi pomažu čak i onim ženama koje su maheri u kuhinji, a pogotovo mladim damama koje se tek upoznaju sa čarima pripreme hrane.
Kako bismo vam olakšali posao a i skratili provedeno vreme za šporetom, upoznaćemo vas sa namirnicama koje možete odložiti u zamrzivač, a da one pritom ne izgube svoje hranjive i dobre sastojke.
1. Orašasti plodovi
Odlaganjem istih u zamrzivač, produžićete njihovo trajanje, jer će hladnoća sprečiti da ulja u njima užegnu. Ovo je zaista dobra vest za sve one koji kupuju veće količine, zarad isplativosti. Odvojite onu gramažu koju planirate da pojedete u toku dana, a ostatak odložite u zamrzivač.
2. Kuvani pirinač
3. Rendani sir
Kako vam se sir ne bi pokvario usled dugog stajanja u fružideru, izrendajte ga, stavite u kese za zamrzivač i zamrznite ga. Kada vam zatreba, izvadite kesu, i ubacite ga u jelo, bez čekanja da se odmrzne.
4. Prezrele banane
Poznavaoci kolača i ljubitelji kolača sa bananama sigurno znaju ovu tajnu. Zrele banane, koje su na kori dobile tamne mrlje, veoma su ukusne i slatke. Ako ste od onih osoba koje ih upravo zbog mrlja ne jedu, možete ih oljuštiti i kolutice zamrznuti. Onog trenutka kada vam se prijede neki slatkiš, dobro će vam doći, jer ih možete ubaciti u blender i napraviti smootie, ili možete napraviti banana rolat. Jednostavan, ali vrlo ukusan kolač, čiji smo recept nasledile od naših baka.
5. Vino
6. Slanina
Možete zamrznuti celo parče slaninice, a možete je i iseći na tanke kriške, zatim umotati u papir za pečenje, staviti u kesu za zamrzavanje i odložiti u zamrzivač.
7. Maslac
Možete ga zamrznuti u njegovom originalnom pakovanju ali nemojte zaboraviti da ga pre toga dobro umotate u foliju. Smrznuti maslac možete narendati u testo, kada pravite kolač ili hleb.
8. Sveži začini
9. Testo za kolače
Predhodno pripremljeno testo stavite u modlice, koje ćete prekriti folijom, a zatim ubaciti u zamrzivač. Možete možete izvaditi i iskoristiti kada god poželite. Neće izgubiti ni ukus, a ni izgled.
10. Hleb
Hleb je najbolje zamrznuti kada je svež. Zato odmah odredite koliko parčeta ćete pojesti u toku dana, a ostatak odložite u zamrzivač. Dobro ih umotajte u foliju a zatim stavite u kese za zamrzavanje. Kada poželite da izvadite zaleđene kriške, odstranite foliju i kriške stavite u rernu zagrejanu na 150 stepeni, pecite ih 5-10 minuta.
11. Žumance i belance
12. Slatka pavlaka
Ako vam ostane višak slatke pavlake, tretirajte je isto kao i začine. Raspodelite je ravnomerno na gomilice, u posudu i posudu odložite u zamrzivač na nekoliko sati. Kada se gomilice smrznu, ubacite ih u kese za zamrzavanje i kese vratite u zamrzivač.
Komentari. (0)