U kuhinji Verice Rakočević: Nezaboravni duvan čvarci i specijaliteti od mangulice

Autor:

03.09.2017 13:29

Foto:

Foto:



Modna kreatorka, simbol ukusnog odevanja i ponašanja, posle iskustva s prekomernim uživanjem u gurmanlucima srpske nacionalne kuhinje, odlučila je da promeni jelovnik i sarme zameni barenom ribom, a šnenokle bademom i bananom

Modna kreatorka Verica Rakočević (69) u potpunosti je promenila ishranu u poslednjih nekoliko godina. Zbog povišenih vrednosti holesterola i triglicerida, umesto pečenja, sarmi i pasulja, danas se u njenom tanjiru najčešće nalaze riba, orašasti plodovi, voće i povrće.

- Ranije sam s prijateljicama umela da u restoranu pojedem brdo hrane, da bih se potom počastila sutlijašem, tulumbama, kohom ili nekim drugim poslasticama - kaže Verica. - Posle toliko hrane bilo mi je, priznajem, teško da hodam. Ali, poslednjih godina, pre svega zbog zdravlja i kontrole telesne težine, moram više da vodim računa o tome šta i koliko jedem. Otkako se u mom životu pojavio suprug Veljko, počela sam da konzumiram i neke namirnice koje godinama nisam, poput mesa mangulice, na primer. Njegov tata živi u Vrdniku i gaji ove svinje, pa sad uživamo u domaćim prerađevinama od mangulice, a i kuvamo na masti, za koju se ispostavilo da je mnogo zdravija nego bilo koja vrsta ulja. Godinama sam kuvala na ulju od grožđa, međutim, otkako smo počeli da hranu pripremamo na masti od mangulice, posuđe se, primetila sam, mnogo lakše pere, s daleko manje deterdženta nego ono u kojem se koristi ulje. Mogu samo da zamislim šta ulja prave našim krvnim sudovima kad takve tragove ostavljaju na posuđu.

NEZABORAVNI DUVAN ČVARCI

Tokom nedavnog odmora koji su proveli u Grčkoj, Verica je uspela da skine pet kilograma, koji su joj bili značajan teret.

Ašok Murti: Lonac i stomak puni ideja

- Doručkovala sam laneno seme i kefir, što mi je sasvim dovoljno, dok sam za ručak najčešće jela barenu ribu. Večeru sam preskakala i pošlo mi je za rukom da smršam. Vodim aktivan stil života, trudim se da svakodnevno vežbam. Ali sve to ne vredi mnogo ukoliko volite da jedete. Slatkiše obožavam, a morala sam da ih se odreknem, odnosno da ih konzumiram u minimalnim količinama. Dok nisam previše brinula o zdravlju, bila sam ozbiljan gurman, uživala sam u sarmi, pasulju, duvan čvarcima. Da smem, to bih jela svakog dana. Sad jedem isključivo laganu hranu, pre svega ribu.

Kreatorka je odrasla na srpskoj tradicionalnoj kuhinji. Lepe uspomene je vežu za kačamak, poparu, uštipke, prženice, cicvaru.

- Nisam rasla u izobilju, nego na starim, narodnim jelima, i vrlo sam ponosna na to, iako bi verovatno bilo otmenije da sam kao dete jela kavijar i losos. Hrane iz detinjstva sećam se s nostalgijom. Sve je ređe jedem, iako doktori tvrde da su mi i trigliceridi i holesterol povišeni od stresa i načina života, a ne od hrane. Dok sam živela u Rimu, uživala sam u svim testeninama, koje Italijani nenadmašno spremaju al dente. Obožavala sam špagete s belim lukom na maslinovom ulju, kao i razne paste, posebno one s povrćem.

Već godinama ne jede belo brašno i šećer, paštete i druge mesne prerađevine. Doručak ne preskače.

Suzana Perić: Stručnjak za nacionalnu kuhinju, paleo dijetu i boks

- Godinama sam pravila bademovo mleko. Bademe bih, kad procedim mleko, pomešala s medom i cimetom, i to pojela. Izvesno vreme sam pravila i razne muslije, ali oni ipak imaju previše šećera za moj ukus. Sada mi je sasvim dovoljna velika kašika lanenog semena s kefirom. Takav obrok me zasiti do ručka. A pošto smo i suprug Veljko i ja po čitav dan u gradu i kući dođemo tek uveče, umesto povrća, koje volim da pojedem za ručak, uzmem hladno ceđene sokove od raznog zeleniša: spanaća, brokolija, čija semenki, zelene salate. To me dovoljno zasiti i zdravo je. Uglavnom ne večeravam, iako sam imala fazu da u ponoć jedem palačinke, i to po pet ili šest, nadevene dobrim domaćim džemom. Ali, sada sam to izbacila iz jelovnika, za razliku od Veljka, koji i dalje uživa u njima. Nažalost, nemam dovoljno vremena da kuvam pošto sam po čitav dan na poslu, i to se svede na eventualno jednom ili dva puta tokom nedelje. Volim da napravim pasulj s rebarcima od mangulice ili sataraš, a imam sreću da je Veljko fantastičan kuvar, koji odlično pravi riblji kotlić. Izvrsno priprema i ribu, i rečnu i morsku. Recimo, njegov list na brokoliju je nenadmašan. Ne znam u čemu je tajna, uvek mu riba ispadne bolje nego meni, iako stavim sve iste začine, pa sam odustala od pokušaja da ga nadmašim. Dok su kćerke Elena i Milena i sin Milorad bili mali, trudila sam se da im kuvam svakodnevno, ali sam se s godinama, moram priznati, toliko odvikla od varjače, da sad pozovem Veljkovu mamu da mi da recept za običan patišpanj sa džemom. I mada sve napravim po njenim uputstvima, rezultat, nažalost, nije očekivan. Kao kod neke neiskusne devojke, ili se lepi, ili je gnjecav.

DIJALEKTIKA MASLINA

Suprug Veljko hvali Veričine palačinke, a za prženice, spremljene na masti mangulice, tvrdi da su izvrsne. I dok se on, kad je hrana u pitanju, drži onoga što su jeli naši preci, Verica veoma voli da proba nove ukuse i da eksperimentiše.

- Veljko je klasičar i ne bi mogao da pojede, recimo, biftek s džemom od višanja ili šljiva, a ja baš volim da eksperimentišem i da dodajem razne začine i namirnice u neko jelo. Obožavam da mešam ukuse, slano i slatko, kiselo i ljuto. Takva jela uglavnom jedem sama, on nema želju čak ni da ih proba. Kad negde otputujem, uvek se trudim da probam lokalna jela. Raduje me što, na primer, kad odem u Madrid, uvek doživim neko gastronomsko iznenađenje. Španska paelja mi je jedno od omiljenih jela. Postoje i namirnice koje me uopšte ne privlače, ali me to neće sprečiti da ih probam. Iako sam godinama hranu spremala s maslinovim uljem, masline sam probala tek pre nekoliko godina na moru i oduševila se njihovim ukusom. Mislila sam da uopšte neću moći da ih progutam, ali su mi se toliko svidele da sam postala ozbiljan ljubitelj, mada isključivo crnih, zelene me i dalje ne privlače. Nemam problem da probam žabu, zmiju ili neki sličan delikates. Jedino se ne bih usudila da jedem pauke. Nešto od toga može i da mi se ne svidi, ali bih uvek probala, da vidim kakvog je ukusa. Ne volim škembiće, za razliku od Veljka, ali zato obožavam pihtije. Posle povrede kolena na skijanju pre nekoliko godina, ubedila sam sebe da treba da ih jedem, pune su želatina i hrskavice, što je bilo dobro za moje povređeno koleno.

U Veričinom domu na stolu je uvek korpa s voćem, koje pre služenja drži bar pola sata u vodi sa sodom bikarbonom kako bi izvukla pesticide i hemikalije kojima je voće prskano.

- Trudim se da uvek uzimam organski proizvedene biljke i da se, koliko mogu, zaista hranim zdravo. Svake druge večeri naš komšija donosi s Avale neslan kozji sir i surutku, koju pijem svakodnevno. Nemam potrebu da pijem vodu, ali se teram da to činim, a često u nju dodam i krastavac, odličan je za hidrataciju. Veljkova mama spremi nam mleveni paradajz bez konzervansa.

Radmila-Rada Radenović: Nisam rob ni vage ni lonca

Oboje jedu mnogo orašastih plodova, bademe, lešnike, orahe, koji Verici, uz bananu, mogu da zamene i kompletan obrok.

- To je vrlo kalorično, ali je opet zdravije nego da pojedem neki kolač.