Tamara Grujić: Ljubitelj carske poslastice, zelenog karija i kiselog kupusa

Autor:

04.02.2018 12:06

Foto:

Foto:



U želji da promeni navike u ishrani voditeljka i autorka emisije ‘S Tamarom u akciji’ poslednjih meseci jelovnik bazira na voću i povrću, ali to je ne sprečava da na putovanjima po Srbiji degustira jela rezervisana samo za proverene gurmane

Tamara Grujić (39), voditeljka i autorka veoma gledane emisije “S Tamarom u akciji”, kaže da se u njoj bore dve ličnosti kad je u pitanju hrana: jedna uživa u tradicionalnim srpskim đakonijama poput sarmi i kolenica s kiselim kupusom, druga se hrani vrlo zdravo bazirajući jelovnik na voću i povrću.

- Poslednjih meseci vodim računa šta, kad i kako jedem, a počela sam i ozbiljno da treniram. Jutro počinjem vežbama “pet tibetanaca” i razgibavanjem, a po podne ili predveče odlazim u teretanu gde provodim barem dva sata. Moram da imam dovoljno kondicije za naporna snimanja.

Uverena kako je on temelj uspešnog dana, doručku poklanja veliku pažnju.

- Prvi obrok mi je veoma važan. Obično doručkujem kuvanu jabuku punjenu suvim šljivama, palačinke od heljde sa džemom od šljiva, pečenu bundevu s jabukom i orasima ili neki sličan slatkiš. Za ručak najčešće uzimam zeleni kari bez piletine, pirinač, špagete od tikvica ili heljde ili kinou, sve to uz dodatak povrća. Kad sam u Beogradu, izbegavam meso pošto sam prinuđena da ga jedem na terenu, dok snimam emisiju. Da se razumemo, ne bežim od domaćih specijaliteta, naprotiv. Obožavam kiseli kupus, i to u raznim pojavnim oblicima, od sarmi do podvarka sa butkicom. Uživam i u tradicionalnim jelima poput boranije i pasulja.

KOFERI PUNI ZDRAVLJA

Na snimanja uvek nosi “nutri bulit”. U njemu brzo izmiksuje sokove od voća i povrća.

- Nisam sposobna da kuvam brzo, posebno se to odnosi na složenija jela koja zahtevaju mnogo vremena i posuđa. Volim da to radim natenane, čak i pečenje pileta s krompirom odužim na četiri sata. Za razliku od mene, moj suprug Vuk može da spremi obrok za petnaestak minuta, i to od onoga što se u tom trenutku zatekne u frižideru. Poslednjih godina sve se poremetilo, imamo sve manje vremena za sebe i porodicu, pa i ta “spora” jela, koja zahtevaju dugotrajnu pripremu, ljudi sada naručuju u kafanama umesto da ih prave kod kuće.

S obzirom na to da joj je želudac osetljiv, često pije čajeve, najčešće od đumbira i nane.

- Oni mi veoma pomažu. Imam utisak da što sam starija, sve više obraćam pažnju na ishranu. Shvatila sam da treba biti umeren u svemu.

Obilazeći godinama Srbiju, boravila je na mnogim nezagađenim mestima i prostorima, poput Stare planine, Belasice, Miroča.

- Tamo imamo prilike da jedemo odličan kozji i ovčiji sir, med, palačinke s domaćim džemom, slatka. Pijemo starinske voćne sirupe, ljudi nam poklanjaju jaja. Mnogo mi je drago zbog toga jer sam gradsko dete i nemam nikog od rodbine na selu, pa ni mogućnost da iz nekog domaćinstva dobijem nešto domaće. Probala sam razne lokalne specijalitete, poput sprže na jugu Srbije, pirotske peglane kobasice, čuvenih sireva iz tamošnje Mlekarske škole, raznih domaćih suhomesnatih proizvoda i naravno belmuža, delikatesa po kome je poznat knjaževački kraj, koji je potpuno neverovatan. Staroplaninska kuhinja je divna, tamo prave pihtije od boba, suve paprike punjene sirom i orasima i prelivene medom i razne druge đakonije, kao što je vlaška ovčetina koja se priprema 24 sata, 12 se kuva sama, a 12 sa prazilukom. Potpuno je neverovatnog ukusa, ali i vrlo teška za varenje.

ŽIVOT S LUBENICOM

Voditeljka nije opsednuta slatkišima. Dovoljna joj je jedna štanglica čokolade, kolač ili pola parčeta torte kako bi se zasladila.

- Oduvek sam bila umerena kad je u pitanju slatko, možda zbog toga što tokom dana jedem dosta voća. Ne bih mogla da smažem sto grama čokolade u cugu. Od voća mi je najomiljenija lubenica, valjda zbog toga što je toliko slatka. Čak i na putovanjima, gde su mi dostupne razne i neobične voćke, uvek izaberem baš nju, to mi je nekako carska poslastica. A kad odem negde u inostranstvo, volim da probam lokalna jela. Recimo, u Češkoj ću uvek odabrati knedle sa džemom od brusnice i slatkim crvenim kupusom uz pačetinu. Sviđaju mi se i istočnjačke kuhinje - tajlandska, kineska, japanska, vijetnamska i indonežanska - priznaje Tamara.