Neodoljive, a lake za pravljenje - Pogačice sa origanom i belim lukom
13.01.2021 10:42
Ukoliko volite da mesite kiflice ili neka druga peciva, ovo je pravi recept za vas. Vazdušasto i meko testo, kao i neodoljivi miris origana učiniće ove pogačice vašim omiljenim doručkom već na prvi zalogaj! Pogačice s belim lukom, kimom, origanom i maslinovim uljem odlično se slažu uz grčki jogurt, a možete ih jesti i dan nakon pravljenja. (Pročitaj: Čokoladna magija – Trufle sa pečenim lešnicima)
Pogačice s belim lukom i maslinovim uljem
Sastojci:
1kg brašna
2 jajeta
1/2l mleka
1dl vode
1,5dl ulja
1 kockica svežeg kvasac
kašičica šećera
kašičica soli
1 jaje za premazivanje
1dl maslinovog ulja
4 čena belog luka (što sitnije iseckan)
origano ili neki drugi začin koji volite
kašičica kima
View this post on Instagram
Priprema:
Postepeno dodajte brašno i rukama mesite testo. Kad prestane da se lepi za ruke, testo je gotovo. Ostavite ga u posudi i premažite s malo ulja kako mu se površina ne bi osušila. Prekrijte posudu vlažnom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 2h, da nadođe.
Kada testo nadođe, formirajte 12 loptica približno iste veličine. Poređajte ih u pleh obložen pek papirom i ostavite da odstoje još tridesetak minuta. Premažite loptice jednim umućenim jajetom i pecite ih na 180 stepeni sve dok ne dobiju zlatnu boju.
Kada su pogačice ispečene, premažite ih marinadom od maslinovog ulja, sitno seckanog belog luka i origana. Ostavite pogačice da upiju marinadu, pospite ih kimom i poslužite dok su tople. Uživajte u ukusnom pecivu i aromi koja će ispuniti celu kuću. Prijatno! (Pročitaj: Lepota je u deljenju: Vaja Dujović i Milan Marić otkrili kako se snalaze u kuhinji!)