Ovaj slatkiš, nalik karamel bombonama, pravi je specijalitet koji skoro svaka Italijanka zna da napravi zato vam donosimo recept za Torrone koji svi obožavaju
Italijani tvrde da je Torrono izvorno njihov recept i da je nastao davne 1441. godine u čast venčanja Bianke Marije Viskonti i Frančeska Sforza. Ovaj slatkiš, nalik karamel bombonama, pravi je specijalitet koji skoro svaka Italijanka zna da napravi, a svi ga prosto obožavaju.
Sastojci za Torrone:
- 350 g smeđeg šećera
- 450 g meda
- 1 dl vode
- 1 kašika glukoze
- 2 belanaca
- oko 500 g badema, pistaća, lešnika ili nekih drugih orašastih plodova
Pročitajte Torta od samo dva sastojka?! Tri recepta koja ćete odmah isprobati
Priprema:
U šerpicu debljeg dna pomešajte med, smeđi šecer, vodu i glukozu. Kuvajte na laganijoj vatri dok ne dostigne temperaturu od oko 140 stepeni.
Belanca u velikoj posudi umutite sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Lagano i neprestano mešajuci ulijte vreo karamel i sjedinite. Mešajte neprestano dok se karamel ne ohladi, oko 10 minuta, najbolje mikserom, piše Stil.
Kada se smesa malo prohladi dodajte u nju seckane i prethodno malo propečene bademe (ili orašaste plodove po vašem izboru). Smesu od belanaca sjedinite sa bademima i istresite na pobrašnjeni papir za pečenje. Oblikujte rukama smesu u oblik pravougaonika i ostavite "torrone! da se suši preko noći.
Isecite ih na kriške i služite.
Prijatno!
Komentari. (0)