Giros

Recept za domaći giros: Hrskav i sočan... Miris Grčke i u vašem domu

Autor:

11.08.2023 21:15

Foto: Photo by Jojo Yuen (sharemyfoodd) on Unspl

Foto: Photo by Jojo Yuen (sharemyfoodd) on Unspl

Recept za domaći giros dopao se mnogim domaćicama, šta vi kažete?



Čini se da jedan od omiljenih grčkih specijaliteta, giros, nikada neće prestati da bude popularan, te smo tako odlučili da pronađemo najbolji recept za pripremu kod kuće.

Photo by Syabo Viktor Unsplash

 

Ukoliko ste stigli sa letovanja iz Grčke, ili maštate da tamo otputujete, jelo koje će vas momentalno "odvesti" na ovo podneblje je domaći giros.

Pročitajte Ljubav dolazi preko stomaka -Tamara Dragičević podelila recept za piletinu sa ruzmarinom, Petar ne može da joj odoli

Recept za domaći giros glasi ovako

Izuzetno uobičajeno i popularno jelo je giros tanjir. Pečeno meso i salata sa mirisom svežeg mediteranskog bilja, osvežavajući feta dip od limunove kore, hrskavi prženi krompir i mekana domaća pita jednostavno su briljantni zajedno.

Sastojci za meso:

500 g pilećih prsa (file), 10 g crvenog luka (prah), 4 čena belog luka, 1 kašičica majčine dušice, 0,5 kašičice ljute paprike (po želji), 1 kašika maslinovog ulja, limunov sok od 1 limuna, so, biber, 0,5 kašičice mlevenpg kumina

Photo by Angele Kamp on Unsplash

 

Očistite pileća prsa i uklonite kožu. Dobro pomešati sa začinima, uljem i limunovim sokom, pa staviti u frižider da odstoji najmanje 3-4 sata.

Pročitajte Bolji od kupovnog - Hleb sa belim lukom po receptu Dragane Mićalović je prste da poližeš!

Stavite filete na ražanj za meso i pecite u rerni zagrejanoj na 220°C, 30 minuta, dok ne postane fino i hrskavo. Može se pripremiti ispod roštilja ili čak u tiganju.
Pripremljeno meso isecite na tanke trake.

Sastojci za grčku salatu

1 krastavac, 100 g crnih maslina, 30 dkg čeri paradajza, 1 crveni luk, so, biber, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike limunovog soka,  bosiljak po ukusu

Salatu vredi pripremiti na samom kraju, kada je sve ostalo za giros tanjir već pripremljeno.
Krastavac i crveni luk iseći na krupnije kockice, čeri paradajz na pola. Sipajte ih u činiju, u nju takođe pospite masline. Posolite i pobiberite, poprskajte maslinovim uljem i limunovim sokom.
Takođe možete začiniti svežim bosiljkom i origanom.

Photo by Jojo Yuen (sharemyfoodd) on Unspl

 

Sastojci za feta umak

100 g feta sira, 300 g grčkog jogurta, limunova kora od 1 limuna, pola veze kopra, so, biber

Fetu stavite u činiju, začinite biberom i naribajte koricu limuna.

Razbijte ga viljuškom, pa dodajte grčki jogurt. Umak promešajte, po potrebi dodajte malo soli, jer feta može biti veoma slana.

Stavite u frižider do serviranja.

Pročitajte Mala tajna profesionalnih kuvara - Evo kako da odledite meso za samo 5 minuta, savršen trik

Sastojci za domaću pitu

300 g finog brašna, 150 g vode, 1 kašika grčkog jogurta, 1 kašika maslinovog ulja, 7 g soli, 1 majčina dušica po ukusu, 4 g kvasca, 25 g putera, 5 listova bosiljka

Uzmite posudu za mešanje, u nju sipajte mlaku vodu, grčki jogurt i maslinovo ulje. Pospite kvasac, timijan, so i fino brašno.

Temeljno zamesite testo, a zatim ga ostavite da odstoji sat vremena. Podelite na kuglice iste veličine i razvaljajte ih na oko pola cm debljine.

Zagrejte tiganj, poprskajte ga sa malo maslinovog ulja, pa na njega stavite testeninu. Pokrijte i pecite sa obe strane dok ne postanu lepo crvene plikove. Gotove pitate prekrijte vlažnom krpom ili stavite u kesu da se odmore.

Prilikom serviranja isecite ih na pola ili na četvrtine, pa premažite rastopljenim puterom i pospite seckanim bosiljkom ili peršunom, piše MarieClaire.rs.

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading