Recept

Bakin recept za pripremanje turšije sa sirćetom: Ovo je trik zbog koga će je cela porodica obožavati

Autor:

04.10.2023 18:00

Foto:

Foto:

Recept za pripremu turšije nikada nije bio jednostavniji



Jesen je omiljeno godišnje doba domaćica jer tada zavrnu rukave i uživaju pripremajući specijalitete u kojima će cela porodica uživati tokom hladnih, zimskih dana.

Pošto živimo brzim tempom, uvek je mnogo lakše kupiti gotov proizvod, ali najslađe je napraviti nešto baš onako kao što su naše bake radile. Stara, domaća turšija je mnogima slasnija od one industrijske. Mi vam donosimo recept za pripremu turšije sa sirćetom koji je veoma jednostavan, a preukusan.

 

 

Evo šta vam je sve neophodno za pravljenje zimnice:

  • povrće
  • voda
  • konzervans
  • vinobran
  • biber u zrnu
  • so
  • šećer
  • posuda - najčešće plastično bure sa poklopcem
  • alkoholno sirće
  • paprika babura
  • paprika šilja
  • paradajz
  • zeleni paradajz
  • krastavac
  • šargarepa
  • karfiol
  • svež kupus

 

Pročitajte Topi se u ustima, a tako lako priprema - Kremasta čokoladna torta postaće omiljena poslastica cele porodice (recept)

Ovo su neki od trikova koji će vam olakšati pripremu, a turšiju sigurno učiniti dobrom i sočnom:

 

  • povrće mora da bude sveže i zdravo
  • krastavac treba da bude tvrd, ne duži od 10 cm
  • izabrati karfiol bez žućkastih fleka
  • šargarepa treba da bude što tvrđa
  • potrebna je zdrava paprika, bez fleka

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dragana Pušica (@gagagrne)

 

 

PRANJE

Neophodno je da dobro operete povrće. To se uglavnom radi manjom četkom ili četkicom za zube pošto je potrebno da se uklone čak i najsitniji tragovi nečistoće. Isperite sve u tri vode.

Bure za turšiju morate dobro da operete deterdžentom za sudove, a posle toga i rastvorom vode i sirćeta. Ovo je veoma važan korak, pošto se dešava da ljudi ovome ne posvete dovoljno pažnje i onda krajnji proizvod ne bude baš savršen. 

Recept za pripremu turšije će vas oduševiti, sigurni smo da ćete ga isprobati

 

REĐANJE POVRĆA 

Poređajte red paprike, onda na nju stavite sloj paradajza, karfiola, šargarepe... I tako sve dok se ne potroši povrće, odnosno dok se na napuni bure.

 

 

 

RECEPT ZA PRIPREMU TURŠIJE – RASTVOR ZA PRELIVANJE  

 

  • alkoholno sirće - 1 litar 
  • voda - 3 litra 
  • šećer - 200 grama
  • so - 150 grama
  • konzervans - 10 grama 
  • vinobran - 5 grama 
  • oprana zrna bibera - 1 kesica

 

PRIPREMA 

 

Prvo prokuvajte litar vode, kada se ohladi, dodajte sve sastojke, osim sirćeta i preostale vode. Kada se to otopi, sipajte preostalu vodu i sirće.

Ostavite da se ohladi, a onda prelijte preko poređanog povrća. Preko turšije obavezno stavite plastični pritiskivač za bure, a na njega teret koji će obezbediti da povrće bude dobro potopljeno.

Naše bake stavljale su opran kamen, ali ukoliko nemate adekvatan kamen, možete da iskoristite napunjenu flašu. Samo je prethodno operite. 

Ne zaboravite da je turšiju najbolje spremati i čuvati u hladnom špajzu ili podrumu. 

Komentari. (0)

Loading