Zdrava ishrana

Mnogi misle da je ovo povrće veoma zdravo, ali vaša štitna je u opasnosti

Autor:

06.02.2024 18:59

Foto: Photo by Shelley Pauls on Unsplash

Foto: Photo by Shelley Pauls on Unsplash

Zdravo povrće ili samo mit? Evo odgovora....



Zdravo povrće?! Ovo baš i nije ako imate problema sa štitnom...

Metabolizam je proces u kome se hrana koju unosite u telo pretvara u energiju. Ljudi pate od bolesti štitne žlezde, jer ona proizvodi previše ili premalo hormona.

Pročitajte Naredna tri meseca ključna - Vesti o zdravlju Kejt Midlton nisu dobre, tvrdi najpoznatiji astrolog

Postoji nekoliko tipova bolesti štitne žlezde kao što su hipertireoza, hipotireoza, tiroiditis i Hašimotov tiroiditis, a svi mogu biti uzrokovani raznim stvarima, poput nedostatka joda ili zbog genetike.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

 

Pravilna ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja štitne žlezde.

Zato vam ovog puta predstavljamo koje voće i zdravo povrće treba konzumirati umereno kako biste podržali optimalno funkcionisanje ovog važnog organa.

Zdravo povrće, ali bez goitrogena

Goitrogeni su supstance koje mogu ometati apsorpciju joda i inhibirati funkciju štitne žlezde.

Povrće poput nekuvanog brokolija, karfiola, kupusa i prokelja sadrži goitrogene.

Photo by Tyrrell Fitness And Nutrition on Unsplah

 

Iako su ovi sastojci zdravi u umerenim količinama, prevelika konzumacija može imati negativan uticaj na štitnu žlezdu.

Sočivo i boranija

Sočivo i boranija, iako su izuzetno nutritivni izvori proteina i vlakana, takođe sadrže goitrogene.

Pročitajte Jede 300 gr čokolade dnevno, ima 40 godina i dvoje dece - Ovo je tajna zavidne linije Jelene Kostov

Preporučuje se da osobe sa osetljivom štitnom konzumiraju ove namirnice sa oprezom, javlja Medical News Today, prenosi radiosarajevo.ba.

Spanać i kelj

Zeleno lisnato povrće, poput spanaća i kelja, bogato je vlaknima i vitaminima, ali takođe sadrži goitrogene.

Photo by Iñigo De la Maza on Unsplash

 

Preporučuje se raznovrsna ishrana, uz umerenu konzumaciju ovih namirnica.

Voće sa visokim nivoima cijanida

Voće poput bresaka, trešanja, kajsija i jabuka sadrži supstance koje se nazivaju cijanogene glikozide, koje se u organizmu pretvaraju u cijanid.

Iako u normalnim količinama ne predstavljaju rizik, prekomerna konzumacija može imati negativan efekat.

Zdrava ishrana je ključ očuvanja štitne žlezde, a umerenost u konzumaciji namirnica koje sadrže goitrogene može vam pomoći da održite ravnotežu u vašem planu ishrane.

Komentari. (0)

Loading