Recept Eve Ras za domaću supu koja leči svaku prehladu
Poslednjih godina, zbog zdravstvenih problema, glumica i književnica Eva Ras morala je da redukuje svoj jelovnik.
Tako su na njenom meniju, posle čestih izmena, ostali samo supa i kaša od ovsenih pahuljica.
S radošću pravi domaću supu od petla po staroj jevrejskoj recepturi.
- U jevrejskoj tradiciji je da se, kada se neko razboli, zakolje petao i od tog mesa skuva supa, koju bolesnik pije. Imam jednu divnu ženu na Kalenić pijaci koja mi jednom mesečno donese starog petla.
Pročitajte Porodični recept Ljubivoja Ršumovića za snižavanje šećera i lošeg holesterola, lako se priprema i ne košta mnogo
Od te supe ja koristim samo tečnost, koju sipam u flaše i uvek je imam u frižideru. Meso, povrće i knedle pažljivo spakujem i okačim kod kontejnera. Uvek neko uzme tu hranu i zato posebno posvećeno spremam supu od petla.
Kuvam za sebe i nekoga za koga i ne znam ko je, istakla je Eva za Gloriju.
Recept Eve Ras priprema se ovako:
- Meso stavim u hladnu vodu i čekam da provri, tako treba, a ne kao što to radi Džejmi Oliver i spušta meso u vrelu vodu.
Supa od petla se kuva na najnižoj temperaturi od posle podne do sutra ujutro. Meso pevca je tvrdo, mišićavo, jer je morao stalno da trči i opslužuje tolike kokoške, i zato je neophodno da se dugo kuva.
Posle nekoliko sati dodam šargarepu, peršun, crni i beli luk, papriku, zrna bibera i obavezno selen, koji je lekovit. Uzgajam ga kod mene na balkonu i što ga više čupkam to bolje raste.
Pročitajte Ručak Vesne Dedić za 800 dinara, cela porodica ga obožava, preukusno
Posle deset-dvanaest sati odvojim džigericu od opne, pomešam je sa jajima i grizom ili maces brašnom, koje se dobija tako što se samelje maces, odnosno beskvasni hleb.
Od toga napravim knedlice i sve zajedno ostavim da se još krčka. Na kraju supu procedim. Kroz vekove su se njome lečile jevrejske porodice.
Komentari. (0)