Recepti

Hrskava podloga, baršunasta krema i još nešto: Sada i vi možete napraviti savršen kremasti čizkejk

Autor:

07.09.2024 09:30

Foto: Freepik/freepik

Foto: Freepik/freepik

Recept za kremasti čizkejk koji će oduševiti vaše goste



Ako ste od onih koji su slabi na čizkejk, znate koliko je bitno da ova poslastica postigne savršeni balans između hrskave podloge i kremaste, raskošne kreme.

Bez obzira na to koliko ste puta pokušali da napravite slatko savršenstvo, znate da i najmanja greška može pokvariti finalni rezultat. Ali, recept za kremasti čizkejk nije komplikovan, a desert će oduševiti sve koji ga budu probali.

Freepik/freepik

 

Zato vam donosimo šest pažljivo odabranih saveta koje koriste profesionalni poslastičari, kako bi dobili savršeno kremast kolač. 

1. Podloga – osnova svakog dobrоg čizkejka

Da bi vaš čizkejk imao čvrstu i postojanu bazu, najvažnije je dobro pripremiti podlogu od mlevenog keksa i maslaca.

Pročitajte Ne bacajte ih kada su prezrele - Najbolji recept za banana hleb stiže iz kuhinje Marije Veljković

Kada ovu mešavinu stavite u kalup, obavezno koristite dno čaše kako biste je snažno pritisnuli i učvrstili. Ovaj korak je ključan da bi se podloga tokom hlađenja u frižideru lepo povezala i postala kompaktna, bez rizika da se mrvi prilikom sečenja.

2. Nikada ne smanjujte masnoću – kremasti užitak dolazi iz punomasnih sastojaka

Čizkejk je prepoznatljiv po bogatoj teksturi i kremastom ukusu, što se postiže isključivo korišćenjem punomasnih sastojaka. Bez obzira na to koliko volite lagane verzije deserata, ovde nema mesta kompromisu.

Pročitajte Slasno i osvežavajuće - Sloba Stefanović ima recept za najbolju letnju poslasticu

Birajte punomasni sir i pavlaku, jer samo tako dobijate luksuzan i pun ukus, kakav zaslužuje ovaj sofisticirani desert. Svako smanjenje masnoće utiče na konzistenciju i celokupan doživljaj.

3. Temperatura sastojaka – tajna ujednačene kreme

Da bi čizkejk postigao savršeno glatku i ujednačenu teksturu, svi sastojci moraju biti na sobnoj temperaturi pre nego što počnete da ih mešate. Posebno obratite pažnju na jaja, sir i maslac.

Ovo pravilo važi i za čizkejk koji se peče i za onaj koji se ne peče. Jedino pavlaka za šlag treba da bude hladna, direktno iz frižidera, kako bi savršeno "držala" kremu.

Freepik/KamranAydinov

 

4. Pečenje s parom – profesionalni trik za savršeno pečeni čizkejk

Kada se kolač peče, vrlo je važno da se proces odvija ravnomerno, bez rizika da bude suv. Da biste to postigli, stavite posudu s vodom na dno rerne. 

Pročitajte Ručak Vesne Dedić za 800 dinara, cela porodica ga obožava, preukusno

Para koja se oslobađa pomaže da cheesecake zadrži potrebnu vlagu, peče se ravnomerno i ne puca na površini. Ovaj korak je neizostavan ako želite da vaš pečeni čizkejk izgleda i bude savršen.

5. Korišćenje noža – tajna besprekornog izvlačenja iz kalupa 

Nakon što je kolač gotov, dolazi trenutak kada treba da ga izvadite iz kalupa, što često izaziva nervozu. Da biste izbegli lomljenje ivica i sačuvali savršen izgled čizkejka, pre nego što skinete obruč kalupa, lagano pređite nožem oko ivica.

Ovaj jednostavan trik će omogućiti da kolač izađe iz kalupa u jednom komadu, zadržavajući elegantan i profesionalan izgled.

6. Serviranje na sobnoj temperaturi – ključan trik koji mnogi ne znaju

Mnogi prave grešku time što odmah serviraju čizkejk direktno iz frižidera. Iako je to desert koji se hladi, njegova savršena temperatura za serviranje nije ona najhladnija.

Pročitajte Obrok salata Marije Veljković sprema se za samo 5 minuta, neobična kombinacija ukusa

Izvadite ga iz frižidera barem 20 minuta pre posluživanja kako bi se blago opustio i razvili se svi slojevi ukusa. Ovaj korak je posebno važan za one koji uživaju u kremastim, bogatim teksturama. 

Pridržavajte se naših saveta i imaćete savršeno kremasti čizkejk, poput onih u najfinijim restoranima. Vaši gosti će biti oduševljeni.

Komentari. (0)

Loading