Recepti

Džejmi Oliver otkriva recept za omiljenu poslasticu: Ovo je nešto posebno, iz bakinog arsenala

Autor:

25.09.2024 09:00

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Džejmi Oliver deli bakin recept za tortu od badema, klasik britanske kuhinje



Ova sočna torta od pomorandže i badema omiljeni je desert slavnog kuvara Džejmija Olivera, a recept potiče od njegove bake. Džejmi često ističe da ga ova torta podseća na detinjstvo i tople porodične trenutke. 

Tradicionalan, a jednostavan za pripremu, recept za tortu od badema oslikava duh domaće kuhinje koja koristi najkvalitetnije i najjednostavnije sastojke. 

Shutterstock

 

Zahvaljujući bogatom ukusu pomorandže, badema i osvežavajućoj beloj glazuri sa limunom torta je savršena poslastica za sve prilike.

Pored toga, omiljena torta Džejmija Olivera je pravi dokaz da su starim i tradicionalnim, takozvanim bakinim receptima potrebni samo mali, ali značajni detalji kako bi postali gastronomski evergrin.

Pročitajte: Bez glutena, brašna i suvišnih kalorija - ukusni mafini po receptu Novaka Đokovića

Za pripremu ove poslastice potrebno je par osnovnih namirnica, a recept za tortu od badema pročitajte u nastavku.

Sastojci:

  • 250 g putera na sobnoj temeraturi
  • 250 g meda
  • 250 g brašna 
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g mlevenih badema
  • 1 vanilin-šećer
  • 6 jaja 
  • 2 pomorandže

Za glazuru:

  • 225 g šećera u prahu
  • 1 limun (korica i sok)

Još:

  • puter za podmazivanje

Screenshot Instagram/@jamieoliver

 

Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite kalup za tortu prečnika 20 cm puterom i obložite dno papirom za pečenje.

Umutite omekšali puter sa 125 g žutog šećera da smesa postane svetla i kremasta. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno, muteći između svakog dodavanja.

Pročitajte: Recept Goce Tržan za nudle sa ćuretinom i povrćem zagolicaće vam i nepca i maštu

Narendajte koru pomorandže i odvojite prstohvat za kasnije. Dodajte mlevene bademe, prosejano brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro sjedinite.

Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite oko 30 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite tortu da se ohladi u kalupu dok pripremate sirup.

Pročitajte: Džejmi Oliver otvorio restoran u Beogradu, ovo je najjeftinije jelo

Za sirup, stavite preostalih 100 g šećera u šerpu, dodajte sok i koricu pomorandže i zagrevajte da se šećer rastvori.

Dok je torta još topla izbodite je čačkalicom i prelijte sirupom. Ostavite tortu da se potpuno ohladi na rešetki.

Za glazuru, prosejte šećer u prahu i narendajte veći deo korice limuna. Sačuvajte prstohvat limunove i pomorandžine korice za dekoraciju. Dodajte limunov sok u šećer i mešajte da dobijete glatku smesu.

Prelijte ohlađenu tortu glazurom, pospite koricom narandže i limuna i servirajte.

Komentari. (0)

Loading