Recepti

Tradicionalno jelo na kašiku: Legenda kulinarstva Stevo Karapandža zna kako se pravi odličan pasulj

Autor:

03.11.2024 11:10

Foto: Shutterstock/@Piotr Krzeslak

Foto: Shutterstock/@Piotr Krzeslak

Pasulj po receptu Steve Karapandže pričiniće apsolutno zadovoljstvo svim čulima



Legendarni kuvar Stevo Karapandža, poznat po svojim gastro tajnama koje su osvajale domaćice širom bivše Jugoslavije, otkriva svoj recept za savršen čorbast pasulj, jelo koje je prava magija za sva čula.

Pasulj, omiljeno jelo koje se redovno pojavljuje na srpskim trpezama, donosi toplinu i ukus domaće kuhinje. U svojoj višedecenijskoj karijeri, Stevo je osmislio brojne recepte, ali pasulj zauzima posebno mesto u njegovom srcu. 

Screenshot Instagram/@carda_aqua_doria

 

Ovo jelo je neizostavni deo porodičnih okupljanja i uživanja, a evo kako možete pripremiti pasulj po receptu Steve Karapandže.

Pročitajte Milica Milša otkrila recept za najsočniji, a najbrži čokoladni kolač, priprema se za deset minuta

U srži srpske kuhinje nalazi se jedno jelo koje svako domaćinstvo čini posebnim – pasulj. Ovaj tradicionalni specijalitet nije samo mnogima omiljeni izbor na trpezi, već i simbol porodičnih okupljanja i domaće kuhinje.

Sastojci 

  • 450 g pasulja (tetovac ili gradištanac)
  • 2 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 struk praziluka
  • 2 lovorova lista
  • 300 g suvog mesa (krtina ili rebarca)
  • 1 kašičica crvene mlevene paprike
  • 1/2 kašikice mlevenog bibera
  • 1 kašika biljnog začina
  • 2 kašike brašna
  • 30 ml ulja
  • so

Pasulj očistite, operite i potopite u hladnu vodu uveče pre kuvanja. Ujutro, stavite da se kuva, pustite da provri, pa kuvajte oko deset minuta. Procedite prvu vodu i nalijte pasulj toplom vodom.

Iseckajte sitnije 2 glavice crnog luka i dodajte ih pasulju, zajedno sa 2 lovorova lista. Očistite i naseckajte šargarepe, propržite ih sa lukom, a zatim dodajte u pasulj. Dodajte oprano suvo meso ili rebra.

Freepik/stockking

 

Kuvajte oko sat i po do dva, zavisno od vrste pasulja. Po potrebi dodajte još vode, u zavisnosti od toga koliko čorbast pasulj želite.

Kada je pasulj kuvan, napravite zapršku. Zagrejte ulje u tiganju, dodajte brašno i propržite ga pazeći da ne zagori. Prohladite, pa dodajte mlevenu papriku. Dobro promešajte i sipajte u kuvani pasulj. Dodajte biljni začin, biber i so po ukusu, kuvajte još 5 minuta, a zatim isključite.

Pročitajte Lagano, brzo i veoma ukusno: Recept Goce Tržan za nudle sa ćuretinom i povrćem zagolicaće vam i nepca i maštu

Pasulj po receptu Steve Karapandže nije samo jelo; on je pravi užitak s mirisom tradicije i daškom prošlih vremena. Pripremite ga s ljubavlju, uživajte u svakom zalogaju i podelite ovu poslasticu s porodicom i prijateljima!

Komentari. (0)

Loading