Recepti

Čokoladna torta po receptu Najdžele Loson vraća osmeh na lice

Autor:

06.11.2024 09:20

Foto: Shutterstock/New Africa

Foto: Shutterstock/New Africa

Čokoladna torta po receptu Najdžele Loson je jednostavna i brza za pripremu



Čokoladna torta po receptu Najdžele Loson za najveći adut ima lakoću i brzinu pripreme. Njena jednostavnost u pripremi i neverovatno bogat, ali lagan ukus učinili su je favoritom mnogih.

Najdželin recept je izvrstan primer kako se sa par osnovnih sastojaka može stvoriti čudo – torta koja je istovremeno sočna, bogata i raskošno čokoladna, ali nikako preteška.

Getty Images/Aaron Davidson/Contributor

 

Ova, domaća čokoladna torta donosi bogate ukuse čokolade, savršeno mekan i sočan biskvit, a sveukupni utisak je čisto zadovoljstvo.

Čokoladna torta po receptu Najdžele Loson smatra se jednom od najlepših poslastica za ljubitelje čokolade. 

Pročitajte Torta od samo dva sastojka?! Tri recepta koja ćete odmah isprobati

Sastojci:
Za biskvit:

  • 400 g brašna 
  • 350 g smeđeg šećera 
  • 50 g kakao-praha
  • 2 kašičice praška za pecivo 
  • 2 kašičica sode bikarbone 
  • ½ kašičice soli
  • 3 jaja 
  • 150 ml kisele pavlake 
  • kašičica ekstrakta vanile 
  • 175 g putera 
  • 125 ml ulja 
  • 300 ml hladne vode

Za fil:

  • 175 g tamne čokolade (minimum 70% kakaa)
  • 250 g putera 
  • 275 g šećera u prahu 
  • kašičica ekstrakta vanile 

Pomešajte u dubljoj posudi suve sastojke, odnosno prosejano brašno sa kakao-prahom, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i šećer.
Posebno umutite jaja, dodajte pavlaku i vanilu. Rastopljen puter sobne temperature i ulje pomešajte u zasebnoj posudi.
Zatim sjedinjene masnoće dodajte u suve sastojke i promešajte. 
Dodajte jaja sa pavlakom i vanilom, pa mikserom mutite dok se sastojci ne sjedine.
Izlijte smesu u kalup za torte (prečnika oko 20 cm), prethodno premazan puterom i posut kakao-prahom.
Rasporedite ravnomerno smesu i pecite u ugrejanoj rerni na 180ºC 50 do 55 minuta. Izvadite iz pećice i ostavite da se biskvit potpuno ohladi.

Freepik/freepik

 

Usitnite čokoladu i rastopite je na pari, mešajući da se čokolada potpuno rastopi.
Posebno umutite penasto puter sobne temperture, dodajte prosejan šećer u prahu, pa sjedinite smesu da postane kremasta.
Postepeno dodajte ekstrakt vanile i otopljenu čokoladu, pa mešajte da masa postane glatka.
Rasecite biskvit na pola, pa četvrtinu smese iskoristite za filovanje, a ostatkom obložite tortu.

Pročitajte Kremasta čokoladna torta postaće omiljena poslastica cele porodice (recept)

Čokoladna torta po receptu Najdžele Loson, iako brza i jednostavna za pripremu, ima jedno važno pravilo kojeg se treba držati: sastojci moraju biti sobne temperature. Važno je da obratite pažnju na ovu sitnicu, jer to utiče na krajnji rezultat. 

Kao i uvek, mikser je savršen pomoćnik da priprema prođe brže i da se sastojci ravnomerno prožmu. Umesto putera i kakao-praha, kalup za torte možete obložiti papirom za pečenje. 

Komentari. (0)

Loading