Slavica Rokvić

Recept za slavsko žito Slavice Rokvić prenosio se sa kolena na koleno, svaka srpska kuća treba da ga ima

Autor:

11.01.2025 10:01

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Recept za slavsko žito Slavice Rokvić prenosi se generacijama, pravi domaćinski ukus



U domu porodice Rokvić nedavno je obeležena krsna slava, kada je za većinu delicija koje su se našle na stolu kao i obično bila zadužena domaćica, Slavica Rokvić.

Udovica Marinka Rokvića dočekala je svoje najmilije sa brojnim specijalitetima kako bi obeležili ovaj sveti dan, a recept za slavsko žito ove vrsne kuvarice mnogi su prepisali.

Instagram

 

Slavica se na društvenim mrežama podelila kako je ispalo njeno slavsko žito, a u nastavku možete pročitati recept.

Recept za slavsko žito – sastojci:

300 gr pšenice (žita) ''belije''

300 gr mlevenih oraha

oko 250 gr šećera

malo vanil šećera

muskatni oraščić

malo cimeta (na vrh noža)

Pročitajte Sočniju posnu musaku niste probali, najbolji recept ima Slavica Rokvić

Priprema:

Pšenicu (žito) dobro očistiti od nečistoće i isprati je pod mlazom vode. Staviti je u veći sud (jer bubri prilikom kuvanja) i ostaviti da provri. Kad provri, pustiti da vri par minuta, prosuti vodu (žito ostaje u cediljki), naliti novu, hladnu vodu i ponoviti postupak.

Ostaviti da opet provri, baciti vodu, naliti opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To uraditi četiri puta, da bi se voda izbistrila. U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se, što je dobro.

Kad četvrti put voda uzavri, skloniti posudu sa vatre, staviti na hladno mesto, poklopiti posudu poklopcem, i na nju staviti neki stari jastuk ili ćebe. Posle par sati mirovanja, žito će biti kuvano, i većina zrna raspuknuta i prohlađena.

Žito procediti (sačuvati 2 dl tečnosti) i samleti ga.

Instagram

 

U većoj šerpi izmešati žito, mlevene orahe (pre mešanja odvojiti malo mlevenih oraha i poneku lepu polutku za ukrašavanje) i malo šećera. Dodati vanilu, trun cimeta i morskog oraščića (preći par puta preko rendeta, jer ima intenzivan miris i ukus).

Pošto ne volim da bude suvo, možete dodati pomalo vode od kuvanja.

Pročitajte Najukusnija posna pita po receptu Slavice Rokvić, ima samo 4 sastojka

Probati ukus, pa po potrebi dodati još šećera, ukupno oko 250 gr.

Žito staviti u lepu činijicu, posuti ga mlevenim orasima i ukrasiti polutkama oraha.

Rano ujutro, na dan krsne slave, domaćin ga odnosi u crkvu, gde ga sveštenik osvešta. Ukućani i gosti se na dan slave, pre ručka, posluže kašičicom žita.

Komentari. (0)

Loading