Majonez se nekada koristio samo za Voldorf salate, danas je ukus koji povezuje sve

Autor:

23.03.2017 11:28

Foto:

Foto:



Majonez je jedan od najraširenijih umaka na svetu i jedna od onih namirnica koju uvek držimo u frižideru. Ili ga volimo ili ne. Mnoga jela bez njega nisu ista. Kobasice, vrući krompirići, sendvič sa praškom šunkom, mimoza ili ruska salata ne mogu se zamisliti bez kremastog majoneza. Sigurni smo da pravi gurmani nemaju dilemu koji je njihov omiljeni majonez ali verovatno da ove činjenice mnogi ne znaju.

Majonez je bio dodatak dostupan samo imućnijima

U Americi se majonez koristio kao preliv samo za Voldorf salate, a tek kasnije majonez postaje začin za široke narodne mase.

Majonez – abeceda za sve ostale sosove

Majonez je jedan od najbitnijih sosova u klasičnoj francuskoj kuhinji, tako da je osnova za mnoge ostale sosove i prelive za salate.

Španija kolevka majoneza

Izvori kažu da je majonez stvoren u gradu Mahon pokrajina Menorca u Španiji a potom je zajedno sa receptom, stigao u Francusku.

Francuski naziv

Naziv majonez proizlazi iz vrlo stare francuske reči Moyeu, što znači žumance jajeta.

Majonez na gastronomskoj mapi sveta

Čile je treći najveći potrošač majoneza po glavi stanovnika i prvi u Latinskoj Americi. U evropskim zemljama, naročito u Belgiji i Holandiji, majonez se često poslužuje sa pomfritom ili čipsom. Zanimljivo je da se majonez u Japanu često stavlja na picu, a da ga često koriste za kuvanje, gde može zameniti maslac ili ulje i za prženje povrća ili mesa.

Ako ste od onih ljubitelja majoneza koji vole klasiku verovatno da niste ni razmišljali o ovakvoj upotrebi vašeg omiljenog dodatka jelima. Mi ćemo podeliti sa vama neke stare recepte, ali na nov način.

Predlog recepta: Pita od paradajza

U pitanju je slana pita, puna svežeg paradajza i bosiljka koji zajedno sa Dijamant majonezom i sirom čine fuziju ukusa. Sveža jaja iz Dijamant majoneza sjedinjuju sve sastojke.
Napravite prhko testo za klasičan tart i prvo ga ispecite 8-10 min dok ne dobije lepu svetlo braon boju.

½ šolje seckanog crnog ili crvenog luka
3-4 paradajza. Paradajz presecite na pola i grubo iscedite višak tečnosti, a zatim ga isecite na kockice
½ kašičice soli
¼ šolje seckanog svežeg bosiljka
190ml Dijamant majoneza
2 šolje rendanog sira npr Mozzarelle
1 kašičica Tabasko sosa po želji
Malo bibera

Kad ispečenu koru prvo stavite seckan luk, zatim paradajz i bosiljak kao i so. Majonez i sir (po želji tabasko) i biber sjedinite i izmešajte i stavite na paradajz.

Drugačija krompir salata koja će vas naterati da budete ljubitelj krompir salate jer u sebi sadrži neodoljiv Dijamant majonez.

Sastojci:

700g krompira
300g slanine
190g Dijamant majoneza
1 kašika dižon senfa
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
4 tvrdo kuvana jaja
1 crveni luk
½ zelene paprika

Skuvajte krompir I ocedite ga. Slaninu prepecite tako da postane hrskava. Ostale sastojke iseckajte I stavite ih sve zajedno u činiju. Pripremite dressing od majoneza, senfa, šećera I soli I sjedinite ga sa ostalim sastojcima.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading