Peru, Columbia ili Honduras? Otputujte daleko u samo 3 koraka

Autor:

05.11.2018 19:05

Foto:

Foto:



Kafa, zen, samo moj užitak, mir, tišina, moje vreme…

Taj miris koji razbuđuje, koji pobuđuje želju za ukusom koji osećamo u ustima i pre nego otpijemo prvi gutljaj. Taj već ritualni pristup pripremanju u kojem želimo sami da uživamo. Tih nekoliko minuta samo našeg mira i tako potrebne tišine. Taj mali, opravdano sebični trenutak koji je samo naš…

U vremenu užurbanih i prepunjenih dnevnih rasporeda, svi se trudimo da imamo svoj mali ritual uživanja u kafi. U rano jutro, dok još svi spavaju. U tišini, dok se miris sveže pripremljene kafe širi kuhinjom. Ili na poslu, kad dojurimo još sneni i pre nego što krenemo u dnevne borbe i prelistavanje mailova. U tišini zajedničke kuhinje. U nekom, samo našem, zenu koji vraća energiju.

Pa, bez obzira koji stil uživanja negujete, izgleda da nam je svima jedno zajedničko – u prvoj kafi se uživa u tišini. Zato kafa koju pijemo mora biti savršena. Ukusom i mirisom.

Pronađite savršenu kafu u samo 3 koraka
Nisu sve kafe iste. A najčešće je biramo prema finom ukusu i mirisu, prema kremastoj teksturi i gustoći pene koja ukrašava šoljicu. Ali, ako uzmete samo malo više vremena i koncentrišete se na sastojke i zemlju porekla, možete da otvorite potpuno nova vrata uživanja u uvek savršenoj kafi. Pa, evo šta treba da tražite u kvalitetnoj kafi.

1. Tražite 100% Arabica kafu.

Arabica je najstarija i najpopularnija vrsta kafe koja raste na nadmorskim visinama od 1500 do 1800 metara. Na tim visinama temperature su blaže i ujednačenije, pa biljka ima više vremena da razvije sve svoje arome, a udeo aromatičnih ulja znatno je viši. Ili jednostavnije, kafa je bolja na što većoj visini raste. Arabica daje zrno od kojeg se može dobiti kafa veoma visokog kvaliteta, uz blagu i aromatičnu jačinu koja se može dodatno obogatiti ukusima.

Izvor: Facebook stranica NESCAFÉ Dolce Gusto Srbija

2. Tražite 100% organsku kafu
Organska kafa gaji se na prirodan način poštujući okolinu i biološki uzgoj bez veštačkih đubriva i ostalih štetnih hemikalija. A da bi se kafa mogla zvati organskom, mora proći strogi postupak sertifikacije kojim se proveravaju sve faze proizvodnje, od sadnje do šoljice.

Organska kafa je zato često skuplja jer je za njenu proizvodnju potrebno mnogo intenzivnog rada, a na tržište dolazi u srazmerno malim količinama. Zato, napravite uslugu svojim ukusnim pupoljcima i potražite zdravu, negovanu kafu koja će prijatii vašem organizmu.

Izvor: Facebook stranica NESCAFÉ Dolce Gusto Srbija

3. Tražite single-origin kafu
Single-origin kafe dolaze iz uzgoja unutar jednog i poznatog geografskog područja, a ne mešanjem različitih porekla i sorta zrna kafe. Takva kafa ima specifičan, prepoznatljiv ukus koji je rezultat regije i klimatskih uslova u kojima je kafa uzgajana.

Ali kako pronaći sve to u jednoj kafi?

Ako vam ovo zvuči kao odličan filter za odabir kvalitetne kafe, onda će vas NESCAFÉ Dolce Gusto single-origin kafe oduševiti. A svaka šoljica će vas uvek iznova odvesti u zemlju njenog porekla.

NDG HONDURAS će vas osvojiti finim espressom oplemenjenim notama meda, crne čokolade i slada. NDG COLOMBIA će vas oduševiti nežnim lungom pomešanim sa notom prženog badema i muskatnog oraščića. A uz NDG PERU uživaćete u intenzivnoj aromi espressa s notama drveta, sladića, finog ružičastog bibera i pupoljaka crne ribizle.

Jeste li znali da kafa raste u obliku bobica koje rastu na grmu i prema tome kafa je zapravo voće!