Slatkiši
Torta od samo dva sastojka?! Tri recepta koja ćete odmah isprobati
27.01.2023 19:07
Savršeni slatkiši od samo dva sastojka?! Moguće je, a evo i nekoliko sjajnih recepata
Dok jedni uživaju u testu, pitama, mekanom hlebu, drugi ovih dana prave torte, kolače, voćne salate... Ukoliko ste ljubitelj slatkiša, ne morate da trošite novac na kupovinu istih, već probajte da napravite sami neku zdravu poslasticu. Izdvojili smo za vas tri dobitna recepta, za totalne početnike, koji ne samo da ne zahtevaju nikakve specijalne kulinarske sposobnosti, već traže samo po dva sastojka.
Čokoladna torta
Zvuči nerealno? Napraviti tortu od svega dva sastojka zaista zvuči neverovatno, ali je i te kako moguće. Što je najvažnije, veoma je jednostavno , a sve što vam treba su jaja i čokolada.
Sastojci:
4 jaja
250 grama čokolade
Priprema:
Odmah na početku rernu uključite da se greje na 170 stepeni. Za to vreme lagano rastopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj, dok potpuno ne postane tečna.
Belanca odvojite od žumanaca i dobro ih umutite. Žumanca postepeno ubacujte u rastopljenu čokoladu i sve dobro izmešajte. Na kraju sjedinite čokoladu sa žumancima i belanca, piše "punkufer", a dobijenu smesu sipajte u kalup za pečenje i pecite 30 minuta. I to je to! Poslužite kad se ohladi.
Pročitajte: Tri recepta za domaći kvasac
Savršen slatkiš - Karamel čašice
Sastojci:
200 g šećera
200 ml slatke pavlake
Priprema:
Zagrejte šećer na laganoj vatri u posudi s debelim dnom do zlatno smeđe boje. Važno je da nije potrebno da mešate šećer dok se topi, već samo pazite da ne zagori laganim okretanjem posude. Zatim pažljivo ulijte pavlaku i mešajte na laganoj vatri dok se šećer ponovno ne rastopi i poveže sa pavlakom.
Smesu, tj karamel je potrebno uliti u staklene čašice. Ukoliko vam se dogodi da se karamel do posluživanja stvrdne, ne brinite. Dovoljno je samo malo da ga podgrejete u mikrotalasnoj ili na pari i biće ponovo savršen.
Pročitajte Sarme Suzane Mančić su za prave gurmane, tajna je u ovome
Zdrav keks
Potrebno je:
2 zrele banane
šaka zobenih pahuljica
Postupak pripreme:
Za ovu brzinsku poslasticu, koja može biti i sjajan izbor za doručak zagrejte rernu na 180 stepeni.
Dve zrele banane zgnječite viljuškom pa im dodajte zobene pahuljice. Promešajte, oblikujte u loptice od otprilike jedne pune kašike smese pa složite na pleh obložen papirom za pečenje. Vreme pečenja ne bi trebalo da bude duže od 13 do 15 minuta, ali to opet zavisi od rerne, kao i od toga koliko želite da keks bude krckav. Ohladite keksiće i služite.
Komentari. (0)