Fransoaz Betankur Mejers

Ona je najbogatija žena na svetu, nikad niste čuli za nju niti je videli, obrve ne čupa

Autor:

08.07.2024 20:30

Foto: Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images

Foto: Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images

Najbogatija žena na svetu je ona



Fransoaz Betankur Mejers je najbogatija žena na svetu, a priča o njenom bogatstvu ispričana je u dokumentarnoj seriji ''The Billionare''.

Iako njeno ime mnogi ne znaju, u svetu milijardera i te kako je poznata kao poslovna žena, filantrop, spisateljica i ono najvažnije - naslednica.

Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images

 

Rođena je 1953. godine u gradu Neji na Seni u Francuskoj kao jedino dete Lilijane Betankur i političara Andrea Betankura.

Lilijanin otac, Fransoazin deda, Ežen Šuler, osnovao je danas svetski priznatu kozmetičku kompaniju L'Oreal 1909. godine, nekoliko godina nakon što je studirao hemiju i iskoristio svoje veštine da razvije formulu za farbanje kose koja se brzo pokazala popularnom.

S majkom Lilijan nikad nije imala mnogo zajedničkih interesovanja pa je ćerki čak zamerala da živi previše skromno, daleko od očiju javnosti.

Najbogatija žena na svetu ne voli javno eksponiranje

Štaviše, iako poseduje enormno bogatstvo, zanimljivo je da ne ulaže mnogo novca u svoj izgled. Uopšte se ne šminka, retko se fenira i skoro nikad ne čupa obrve.

Njena majka u trenutku svoje smrti, u 96. godini, imala je bogatstvo od 44 milijarde evra, a nakon njene smrti, vrednost L'Oreala znatno je porasla pa tako od decembra 2023. Fransoaz vredi 89 milijardi dolara.

S tim iznosom trenutno je 15. najbogatija osoba na planeti.

Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images

 

Iako je Fransoaz bila jedina Lilijanina ćerka, zanimljivo je da je u svojoj ostavštini Lilijan stavila i još jednu osobu – svog fotografa.

S njim je ćerka vodila pravnu bitku jer je njenu majku godinama iskorišćavao za ogromne svote novca.

Što se tiče njenog ljubavnog života, Fransoaz je od 1984. godine u braku sa Žan-Pjerom Mejersom, izvršnim direktorom kompanije L'Oreal i unukom rabina ubijenog u Aušvicu.

Pročitajte Odlazak Lilijan Betankur - Preminula najbogatija žena na svetu i naslednica Loreala

Zbog suđenja njenom dedi, koji je sarađivao s nacistima, njen brak je u početku bio pun osuda.

Fransoaz je zbog supruga čak promenila i veru i prešla u judaizam, a decu, Žana-Viktora i Nikolasa, ona i suprug su odgajali kao Jevreje.

Imala je i važnu ulogu u događaju koji je šokirao svet pre pet godina.

Kad je francuska katedrala Notr Dam pretrpela požar 2019. godine, ona je, preko L'Oreala i fondacije Betankur Šuler, obećala 200 miliona evra, piše Cosmopolitan.

Komentari. (0)

Loading