Saveti za bolji život

Sjajna vest za zavisnike od espresa: Jedna šoljica na dan mogla bi da nas zaštiti od bolesti za koju nema leka

Autor:

16.08.2024 10:45

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Šoljica espresa u borbi protiv bolesti koja pogađa stariju populaciju



Ako se zadesite u Italiji i poželite da posle duge šetnje napravite kratak predah u nekom kafiću sa romantičnom terasom, verovatno ćete poručiti nešto što se, kao testenina ili pica, tradicionalno vezuje za ovu zemlju.

Šoljica espresa okrepiće vas začas, ali obratite pažnju - jedan od najpopularnijih napitaka na svetu ima svoja pravila. I važno ih je znati ako planirate potpuno uživanje.

Shutterstock

Za Italijane, koji su osmislili čitavu espreso filozofiju, to je čak način života. Kažu, treba ga popiti s nogu, ekspresno, dok još ima krema na površini.

Od ostalih vrsta kafe razlikuje se po načinu „izvlačenja“ iz zrna – dobija se prolaskom vode pod velikim pritiskom kroz mlevenu, usitnjenu kafu. Posao koji se prepušta stručnjacima, odnosno specijalizovanim aparatima.

Pročitajte Tokom dana smete da popijete samo ovoliko šoljica kafe

Možda smo mi u ovim krajevima navikli na tursku kafu, koju često pijemo na prazan stomak, iako se nutricionisti s tim nikako ne slažu.

Reći će vam, verovatno, da prekomerno uživanje u kafi može da ostavi posledice po naše zdravlje, međutim, držaćemo se dobre strane medalje.

Shutterstock

 

Prema najnovijim istraživanjima, jedna šoljica espresa na dan mogla bi da nas zaštiti od Alchajmerove bolesti.

Ovaj degenerativni moždani poremećaj javlja se u poznom, često i u srednjem životnom dobu, uzrokujući probleme sa pamćenjem, razmišljanjem i ponašanjem.

Naučnici iz Verone otkrili su da espreso utiče na tau-proteine koji se u prisustvu ove bolesti deformišu i talože stvarajući problematične grupacije u ćelijama mozga.

Shutterstock

 

Iz zrna dve vrste kafe izdvojili su kofein, trigonelin, flavonoid genistein i teobromin, pomešali ih u epruveti i ostavili da stoje četrdeset sati.

Posle tog vremena ustanovili su da je hemijska reakcija izazvala razgradnju tau-proteina, od kojeg je ostalo vidljivo tek nekoliko mikroskopski sitnih končića u ćelijskom tkivu.

Pročitajte Test ličnosti: Kakvu kafu pijete? Ona određuje vaš karakter

Verujemo da su rezultati istraživanja oduševili vatrene espresomane. Šoljica espresa dnevno sasvim je u redu, možda i dve. Ne samo da će podići raspoloženje i obnoviti energiju, već je, kao što vidimo, korisna i po zdravlje na duže staze.

Komentari. (0)

Loading