Zdrav život

Spas u najtopliji čas: Ove namirnice savršeno su rešenje za paklene vrućine, rashladiće vas brže nego klima

Autor:

17.08.2024 15:55

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zdrave namirnice koje hlade i osvežavaju



Prvo ste pomislili na sladoled, zar ne? Moraćemo da vas razočaramo. Znamo da je neodoljiva poslastica instant osveženje, ali odlučili smo da to ovog puta budu zdrave namirnice koje organizam hlade jednako efektno kao kugla vanile ili čokolade.

Toplotni udari su nas pošteno iznenadili, nismo stigli ni da se pripremimo za natprosečne temperature koje nikako da se „dovedu u red“.

Shutterstock

 

Leto će, najavljuju meteorolozi, prevariti kalendar i potrajati duže nego inače. A pošto sa živom u termometru raste i rizik od dehidratacije, važno je unositi dovoljne količine tečnosti i hrane koja je sadrži.

Ljudsko telo sastoji se od oko 75 posto vode. Ona nam je neophodna da bismo živeli, radili, funkcionisali.

Pročitajte Ako želite vrhunsko telo, hranite se kao vrhunski sportisti! Olimpijska dijeta je jednostavna, a izuzetno efikasna

Kada je nema dovoljno u organizmu, osećamo umor i iscrpljenost, nemamo ni volje ni raspoloženja, a problem se ogleda i na koži.

Shutterstock

 

Eksperti poručuju da po ovim tropskim vrućinama ne treba konzumirati alkohol, gazirana pića, jaku i začinjenu hranu, već u obzir uzeti zdrave namirnice koje će nas rashladiti i osvežiti, a usput obezbediti dovoljno supstanci da okrepimo telo i obnovimo energiju.

Lubenica vam je sad verovatno prva pala na pamet? I treba. Sočna, slatka, mnogima omiljena tokom leta, sadrži mnogo vode (oko 92 odsto), ima puno hranljivih materija, a malo kalorija.

Ako patite od visokog pritiska, lubenica je savršen izbor za vas. U njen sastav ulaze antioksidansi i ostala jedinjenja koja pomažu u borbi protiv toksina, bilduju imunitet, utiču na elastičnost kože, podstiču protok krvi, a pokazala se dobrom i u prevenciji raznih bolesti.

Shutterstock

 

Paradajz je jedan od omiljenih sastojaka ovdašnjih salata. Ima visok sadržaj vode, oko 94 posto, sadrži esencijalne hranljive materije, uključujući vitamin C i kalijum, kao i elektrolite neophodne za pravilno funkcionisaje ćelija.

Zahvaljujući vlaknima pomaže pri regulisanju šećera u krvi, a doprinosi i zdravlju kože, kose, kostiju.

Čorba, prirodni sok ili pak sirovi paradajz, u salati – izbor je na vama. Leto je njegovo vreme i zato ga slobodno koristite kad god možete.

Shutterstock

 

Vodom je bogat i krastavac, oko 95 procenata. Iako ga mnogi potcenjuju, zdraviji je nego što se misli. Ima malo kalorija, pomaže prilikom topljenja masti, izvor je vlakana koji regulišu probavu, ublažava upalne procese, štiti mozak i osvežava dah.

U borbi protiv vrućine pomaže i svemoćni celer. Sadrži dosta vode, odličan je izvor vlakana, a Novak Đoković jednom prilikom je otkrio da dan ne počinje bez soka od ovog povrća.

Pročitajte Čudesni zeleni napitak bez kojeg Novak Đoković ne počinje dan - Ovaj sok daje mu nadljudsku snagu

U zdrave namirnice koje hlade i osvežavaju tokom toplih dana nutricionisti svrstavaju i kupus, paprike, tikvice, spanać, pečurke. Po mogućstvu, konzumirajte ih u sirovom stanju, kako biste regenerisali organizam i uneli što više hranljivih sastojaka.

Komentari. (0)

Loading