Verovanja

Danas je petak 13: Za najomraženiji dan vezuju se bizarna verovanja, a evo kako je dospeo na loš glas

Autor:

13.09.2024 13:20

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Petak 13 je najbaksuzniji dan u godini, evo i zbog čega



Došao je dan koji mnogima uliva strah u kosti – petak 13. Ovog puta “pada” u septembru. Da mogu, mnogi bi ga najradije prespavali ili izbrisali iz kalendara. Neki ga se toliko plaše da ne izlaze iz kuće, ne odlaze na posao, ne donose nikakve odluke...

Ima li razloga za strah, osim ako ga nije izazvao istoimeni horor? Petak 13 je najbaksuzniji dan, ali za to nije kriv Džejson Vurhis, glavni lik iz popularnog serijala strave i užasa koji je lice krio pod hokejaškom maskom.

Shutterstock

 

Još od biblijskih vremena veruje se da petak 13 ima lošu energiju. 

Pretpostavlja se da je izvor Isusova poslednja večera, kada je za stolom sedelo trinaestoro ljudi, a izdajnik Juda bio je trinaesti gost. To se desilo u četvrtak. Hrist je osuđen i razapet u petak. Tog dana žrtvovao se za spasenje sveta.

Pročitajte Kako uštedeti 5.000 evra za godinu dana? Da, moguće je, a sve što vam treba je ovaj jednostavan trik

Za ovaj datum vezuje se istorijski događaj iz srednjeg veka, kada je stotine vitezova templara zarobljeno i mučeno u Francuskoj po naređenju Filipa IV. Bio je petak, 13. oktobar 1307. godine.

Shutterstock

 

Moć brojeva nekada je zaista uznemirujuća. Mediji podsećaju i na paniku koja se stvorila nesrećnog 13. petka 1927. godine kada je došlo do velikog kraha na berzama. Usled bankrota i neuspeha, očajni brokeri bacali su se kroz prozore nebodera na Vol stritu.

Skoro ceo vek kasnije, “crni petak” ne prestaje da plaši Amerikance. I ne samo njih, ideja da je ovaj dan nesrećan duboko je ugrađena u kolektivnu svest čovečanstva, da ju je teško iskoreniti.

Pročitajte Donosi nesreću - Ko polomi granu ovog drveta umire za manje od godinu dana

Reputacija petka 13. svakako nije na zavidnom nivou. Znate već za nimalo laskav izraz “trinaesto prase”, a usled sujeverja mnogi izbegavaju da za taj dan planiraju najvažnije trenutke u životu, kao što su venčanja i porodična slavlja.

Shutterstock

 

 

Nije baš svejedno ni kad nekom “zapadne” za rođendan. To je i datum za koji se najređe rezervišu avionske karte. No, i kada nema petka, broj 13 se smatra baksuznim.

Postoje hoteli koji nemaju sobu 13, prevozna sredstva bez sedišta numerisanog trinaesticom, i tako dalje. S druge strane, nekima je ovaj broj srećan.

Komentari. (0)

Loading