Zdrav život

Tajni trik kako da izbegnete prehladu: Ova hrana će vas štititi od virusa tokom jeseni

Autor:

19.09.2024 12:15

Foto: Freepik/pvproductions

Foto: Freepik/pvproductions

Donosimo odgovor na pitanje kako ojačati imunitet tokom promenljivih jesenjih dana



Dobro je poznata činjenica da s dolaskom jeseni i hladnijih dana, dolaze i prehlade i virusi. Da biste ostali zdravi i ojačali imunitet, ključno je da u ishranu uključite nutritivno bogate namirnice.

Prema savetu lekara, nećete pogrešiti ako u ishranu, tokom hladnih meseci, uključite korenasto povrće, citruse, žitarice od celog zrna i mlečne proizvode.

anna tukhfatullina pexels

 

Pitanje kako ojačati imunitet kada su dani promenljivi i hladni često muči mnoge.

Svakodnevni unos optimalnih namirnica za drugi deo godine i promeljivo vreme pomoći će vam da ostanete zdravi i otporni na viruse i infekcije disajnih organa.

Pročitajte: 6 trikova da izbegnete prehladu - zahvaljujući ovome virusi nemaju šanse

Evo koje namirnice treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu ove jeseni:

Korensko povrće – šargarepa, krompir, cvekla i celer bogati su vlaknima, vitaminima A i C, što ih čini idealnim izborom za jačanje imunog sistema i poboljšanje varenja.

Citrusno voće – limun, narandža i grejpfrut obiluju vitaminom C, esencijalnim za zdrav imunitet i proizvodnju kolagena, neophodnog za regeneraciju kože i tkiva.

Pročitajte: Imate problema sa imunitetom - probajte ovaj čudesan napitak, korist je višestruka

Žitarice od celog zrna – pšenica, pirinač i kinoa odlični su izvori ugljenih hidrata, vlakana, gvožđa i magnezijuma, pružajući organizmu potrebnu energiju i jačanje sistema za varenje.

Mlečni proizvodi – bogati kalcijumom i proteinima, mlečni proizvodi pomažu očuvanju zdravih kostiju i mišića. Zimi, kada sunčeve svetlosti ima manje, mleko i mlečni proizvodi su ključni izvori vitamina D, važnog za imunitet.

Uvrstite ove namirnice u  ishranu i obezbedite svom organizmu neophodnu zaštitu tokom hladnih dana.

Komentari. (0)

Loading