Zdrava hrana

Njeno veličanstvo jabuka i 10 razloga da odmah zagrizete ovo rajsko voće

Autor:

12.10.2024 17:20

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Jabuka je riznica zdravlja, a ovo je njena sezona



Ne postoji voćka o kojoj se još od praskozorja civilizacije toliko pisalo i pričalo. Ušla je u mitologiju, svete knjige, umetnost, a i stari narodi dobro su znali koliko je korisna u medicini i ishrani.

"One apple a day keeps doctor away", kaže stara engleska izreka. Bezbroj puta se dokazalo da u tim rečima ima mnogo istine. Jabuka je riznica zdravlja, možda mala, ali - jako bogata i neizmerno vredna.

Shutterstock

 

Iako je možete pronaći u radnjama i na pijacama tokom cele godine, najbolje su u razdoblju od oktobra do aprila. Ovo je, dakle, sezona Njenog veličanstva, i iskoristite je na najbolji način.

Postoji bezbroj razloga da odmah zagrizete rajsko voće, a posle ovih 10 koje smo odabrali sigurni smo da ćete to i učiniti.

Pročitajte Jesen stiže, a s njom i male napasti zvane virusi - Ove namirnice jačaju imunitet i čuvaju nas od sezonskih bolesti

1. Jabuka ima supermoć da smanji holesterol. Obiluje vlaknima i polifenolima koji su važni za zdravlje srca i krvnih sudova.

2. Smanjuje i rizik od raka. Istraživanja su pokazala da može da obezbedi zaštitu od određenih vrsta malignih oboljenja kao što su kancer jednjaka, pluća, debelog creva, dojke, jajnika, prostate.

Shutterstock

 

3. Pomaže u kontroli telesne težine i smanjuje apetit. Rastvorljiva vlakna i kiselina zapravo su prirodan preparat za sagorevanje masti. 

4. Jabuka štiti od Alchajmerove bolesti. Hranljive materije koje poseduje mogu da sačuvaju moždane neurone od oksidativnog oštećenja zbog kojih nastaju Alchajmerova ili Parkinsonova bolest.

5. Čisti disajne organe. Antioksidansi u jabukama mogu pomoći u zaštiti pluća od oksidativnih ošećenja povezanih sa astmom i bronhitisom. Često se preporučuju trudnicama jer mogu da smanje rizik od navedenih tegoba i mami i bebi.

6. Mogu da regulišu šećer u krvi. Budući da sadrže prirodni šećer, možda se čini nelogičnim da pomažu u smanjenju nivoa šećera u krvi, ali naučnici su upravo to otkrili.

Antioksidansi u jabukama blokiraju aktivnost enzima odgovornog za razbijanje skroba u jednostavni šećer. To znači da se manje prostih šećera apsorbuje iz probavnog sistema u krvotok, što rezultira nižim nivoom šećera u krvi i nižim odgovarajućim odgovorom na insulin.

Photo by Robson Melo on Unsplash

 

7. Ima svojstvo da izbeljuje zube. Naravno, ne može da zameni pastu, četkicu i stomatologa, ali može da pomogne u održavanju zdravlja i beline zuba.

8. Jabuka je riznica zdravlja koja jača i imuni sistem. Za to je, pre svega, odgovoran visok sadržaj vitamina i antioksidanasa.

Pročitajte Potreban nam je kao nikad pre - Ovaj vitamin na prvoj je liniji odbrane u sezoni virusa, a evo gde ga ima najviše

9. Poboljšava pamćenje. U jabuci se nalazi velika količina gvožđa koja smanjuje koncentraciju toksičnih materija u moždanim ćelijama i ublažava posledice starenja na rad mozga.

10. Odlično se pokazala i u borbi protiv stomačnih tegoba. Bilo da imate zatvor ili dijareju, vlakna u jabuci mogu pomoći. U prvom slučaju upijaju vodu iz creva kako bi bolje proradila, u drugom upijaju višak vode iz stolice.

Komentari. (0)

Loading