Praznik

Danas je Sveta Petka: Obratite pažnju, veruje se da velika svetiteljka jedno nikako ne prašta

Autor:

27.10.2024 09:10

Foto: Gloria

Foto: Gloria

Sveta Petka obeležava se danas, ovo su običaji za veliki praznik



Pravoslavni vernici danas slave Svetu Petku. Ovo je veliki srpski praznik jer se veruje da je velika svetiteljka pomagala bolesnima i siromašnima, te joj se upućuju molitve za spas od nedaća i problema. 

Sveta Petka obeležava se 27. oktobra. Postoji i nekoliko svedočenja o čudima Prpeodobne mati Paraskeve, kako glasi njeno ime na grčkom. U nekim pričama može se čuti i da teško kažnjava one koji ne poštuju pravila.

Photo by Julia Volk from Pexels

 

Vernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i nevolja. 

Narodna verovanja kažu da na dan Svete Petke ne sme da se pere veš, da se šije, da se radi težak posao, pogotovo to ne treba da rade žene.

Pročitajte Danas se obeležava letnja Sveta Petka, jednu stvar pravi vernici nikako ne treba da rade

Osobe koji imaju neki zdravstveni problem treba da odu u crkvu i umiju se na izvoru ili česmi koji se nalazi u blizini hrama Svete Petke.

Prepodobna Mati Paraskeva obično teši i blaži vernike ako joj ukazuju poštovanje i posećuju njenu crkvu. Ponekad im donosi vesti o ozdravljenju, ali istupa i kao vesnik propasti i opominje što krše post petkom ili što rade nedeljom.

Profimedia

 

Ova svetiteljka se javlja i upozorava svoje vernike uglavnom kroz snove.

Sveta Petka obeležava se danas, a mnogi će je prizvati u pomoć, paleći tamjan i zalivajući slavski hleb crvenim vinom, pominjući u molitvama Petkovicu ili Pejčindan. Potom popiju vodu sakupljenu s izvora uz manastire posvećene njoj.

Dan njenog upokojenja obeležen je crnim slovom i predstavlja ne samo veliki hrišćanski praznik, već i jednu od najčešćih krsnih slava u srpskom narodu. Mnogi vernici je smatraju svojom zaštitnicom, posebno žene, deca i stari.

 

Komentari. (0)

Loading