Modne ikone

Nenadmašna Koko Šanel za sva vremena je promenila lice mode, a na ovim izumima žene će joj zauvek biti zahvalne

Autor:

22.08.2024 09:30

Foto: Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Foto: Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Koko Šanel, žena koja je promenila lice mode i postavila nedostižne standarde



Koko Šanel, žena koja je promenila lice mode i najuticajnija kreatorka 20. veka, ali i ovog aktuelnog, rođena je 19. avgusta 1883. godine u gradiću Samir na Loari, malom mestu koje nije ostavljalo mnogo prostora za razvijanje kreativnosti i mašte. Ona je bila izuzetak od pravila.

Biografija legendarne Francuskinje toliko je bogata da ne bi stala u samo jednu knjigu: od teškog detinjstva u sirotištu i manastiru gde je naučila krojački zanat, do kontroverznih stavova tokom Drugog svetskog rata i burnih ljubavnih priča. No, držaćemo se industrije u kojoj je podigla ne jednu, već više revolucija.

Keystone/Hulton Archive/Getty Images

 

Mala crna haljina, torba 2.55 i “Chanel 5” tek su neki od kultnih izuma i inovacija dame bez čijeg bi magičnog dodira svet mode danas izgledao sasvim drugačije.

Mademoiselle Coco verovala je da se tajna savršene elegancije krije u jednostavnosti, a njen omiljeni, i doživotni, hobi bilo je izazivanje društva, tačnije društvenih normi koje su sputavale ženu. Kao da joj je životna misija bila da lepši pol oslobodi svih stega.

Pročitajte Princeza Dajana je dugo odbijala da nosi Šanel, razlog je ovo

Gabrijel Boner Šanel obožavala je i da razbija monotoniju. Zato je jedna od njenih prvih modnih ofanziva bila odluka da uske korsete zauvek skloni sa scene i udobnijom odećom lepšem polu pruži mogućnost da se slobodno kreće, kao što se podrazumevalo za muškarce.

U prošlost je poslala i krinoline i žipone, a kada je na pistu izvela “le petit robe noir”, bio je to i šik i šok za ondašnji svet. Mislimo, naravno, na malu crnu haljinu, koju je predstavila 1926. godine i, evo, već skoro čitav vek ima status kulta.

Evening Standard/Getty Images

 

I u trećem milenijumu LBD ima istu moć, a kada bismo i pokušali da otkrijemo u čemu se krije njena magija, verovatno bi se odgovor sveo na zaključak da je od početka bila namenjena svim ženama i svim ukusima. Jedna nepretenciozna, univerzalna modna relikvija i sinonim za eleganciju i sofisticiranost.

Dok su se drugi dizajneri njenog vremena utrkivali čija će kolekcija biti ekstravagantnija i raskošnija, Koko je preferirala svedenost i crnu boju, insistirajući na tome da kreacije sa "Chanel" etiketom budu pristupačne i dostupne svima.

Zato, kad govorimo o večnosti, njeno ime, i prezime, nekako automatski izbijaju na prvo mesto.

Status kulta ima i žersej, koji je Koko „ukrala” iz muške mode. Za žene je bio potpuni preporod jer su do tada nosile krute i ne baš udobne, a skuplje tkanine. Ovaj mašinski pleteni materijal iskoristila je za izradu čuvenih kostima koji se najčešće sastoje od kratkog sakoa i suknje do kolena.

Michael Hardy/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images

 

Kombinacija je bila veoma praktična, posebno u vreme rata, a i neposredno posle njega. Medicinske sestre i državne službenice bile su joj zahvalne na slobodi kretanja koju im je tim pronalaskom poklonila.

Pročitajte Gde je, šta radi i kako živi najbogatija mačka na svetu - Karl Lagerfeld ostavio joj je milione i sad uživa za sve pare

Interesovanje za tvid neustrašiva kraljica visoke mode razvila je dok se viđala sa vojvodom od Vestminstera. Nije joj dugo trebalo da shvati koliko je ova tkanina svestrana, pa ju je ubrzo utkala u DNK svoje imperije, zajedno sa kamelijama i ostalim šanelizmima.

Tvid je tako postao zaštitni znak prestižne kuće. Priča se nastavila i kasnije, pod kreativnom palicom Karla Lagerfelda, a i posle njega, kada ga je na mestu direktora nasledila Viržini Vijar.

Komentari. (0)

Loading