Anja Alač: Moja švajcarska avantura

Autor:

20.06.2018 21:00

Foto:

Foto:



Trodnevnu posetu švajcarskoj metropoli, u kojoj je s kolegama iz Pozorištanca ‘Puž’ igrala predstavu ‘Gospodar pesme’, dvadesetdevetogodišnja glumica iskoristila je da sledeći sopstveni avanturistički instinkt upozna zanimljivu kombinaciju kulturno-istorijskih znamenitosti i modernizma u gradu, kao i da posmatra Ciriško jezero sa terasa restorana smeštenih na krovovima zgrada

U Švajcarskoj sam bila sredinom maja s predstavom “Gospodar pesme” Pozorištanca “Puž”, koje je i organizovalo naše gostovanje. Nastupali smo dva puta, u Sent Galenu i Cirihu. Ovaj komad uspešno izvodimo već četiri godine, a jedna od njegovih specifičnosti jeste ta da mogu da ga gledaju i deca od samo tri godine.

Najiskrenija publika

U publici su uglavnom bili naši ljudi koji žive u Švajcarskoj i njihova dečica, mnogim mališanima to je bio prvi odlazak u pozorište. Dirljivo je bilo videti ih koliko se raduju i s koliko radoznalosti sve posmatraju. Kao i uvek kada neka naša predstava gostuje u inostranstvu, posle izvođenja razmenjivali smo utiske i družili se s gledaocima, što je dragoceno iskustvo. Žao mi je što nisam imala vremena da odgledam neku predstavu u pozorištima u Cirihu.

Sama svoj vodič

Nikada pre nisam bila u Švajcarskoj. Uprkos tome što je razlog moje posete bio poslovne prirode, srećna sam što sam uspela da vidim brojne znamenitosti, kulturno-istorijske spomenike i turističke atrakcije najvećeg i, po mišljenju mnogih, najboljeg grada za život u ovom delu sveta. U Cirihu sam provela tri dana, i bilo mi je veoma lepo. Upoznala sam zanimljive ljude i susrela se sa dosta toga novog. Kada posećujem mesto u kojem nisam boravila ranije, jedino što mi je važno jeste da nemam precizan plan i satnicu, jer me to sputava da uživam na način na koji ja volim. Uspela sam da izdvojim dovoljno vremena da sama, slobodno, istražujem po gradu, i to mi je zaista bio užitak.

Energija savršenstva

Najviše mi se dopao spoj uređenosti grada i discipline koju stanovnici tamo gaje, ali tako da ne nedostaje životnosti i energije. Uspela sam i da malo “zavirim” u noćni život Ciriha. Sviđa mi se što ranije počinje nego kod nas pa ti ne propadne ceo sutrašnji dan u pokušajima da se naspavaš. Većina barova i klubova se zatvara u dva sata posle ponoći. Najpopularnija mesta za izlazak nalaze se u starom delu grada, ali posetila sam i neka koja su smeštena na vrhovima zgrada, sa predivnim pogledom, i sedela u nekoliko lokala gde se puštaju pesme evropskih bendova koji su trenutno aktuelni.

Odgovornost i bezbrižnost

Možda je to moja projekcija, ali mladi ljudi koje sam tamo imala priliku da upoznam deluju spokojno. Oni svoju budućnost, karijeru, život uopšte započinju sa jedne uređene paltforme. Odnosno, budućnost im zavisi ponajviše od njihovog osećaja odgovornosti, koji im ne nedostaje, kao što im ne nedostaje ni doza bezbrižnosti, koja nama nažalost manjka.

Letnji šoping

Najviše mi je prijala šetnja kraj Ciriškog jezera, ali stigla sam i da obiđem prodavnice. Kupila sam nekoliko sitnica koje će mi biti uspomena sa ovog putovanja, poput suknje i minđuša za leto veselih boja. Sva hrana koju sam probala veoma mi se dopala. U jednom restoranu koncipiranom na samoposluživanju otkrila sam mnogo ukusnih jela. Posebno mi se svidelo što uz svaki obrok nude dosta najrazličitijeg povrća, a to je ono što meni baš odgovara.

Ukusi za pamćenje

U Sent Galenu sam sticajem okolnosti bila samo kratko, gotovo u prolazu, odmah posle predstave krenuli smo na put. Ipak, nisam mogla da ne primetim koliko je priroda lepa u tom delu Švajcarske. U Cirihu sam, međutim, stigla i da degustiram čokoladu i sireve. Veliki sam njihov ljubitelj, tako da sam iskoristila priliku da probam razne nove uskuse. Kada sam se vratila u Srbiju, trebalo mi je malo vremena da se naviknem na nedostatak takvih proizvoda u našoj zemlji.

Cirih trivija

Najbolji švajcarski sir, a pod tim se podrazumeva skoro pet stotina vrsta ove namirnice čije geografsko i idejno poreklo potiču iz ove zemlje, može se kupiti na pijaci Burlikplac, koja je poznata i po organskoj hrani.

Ne propustiti

Zapadni deo Ciriha, gde je nekada bila industrijska zona, jedan je od najzanimljivijih kvartova. Stari silosi, brodogradilišta, fabrike i industrijske hale pretvoreni su u klubove, stanove, teatre, poslovne prostorije i prodavnice. Tu se nalazi i kula Frajtag, napravljena od starih industrijskih kontejnera, jedan od najpoznatijih simbola ovog dela grada.

Maja Gašić

Autor