Gastro trend: Ukusno i lekovito cveće
13.03.2018 12:08
Apsolutni gastro trend - latice u tanjiru - zaboravljeno je blago iz prošlosti, neke cvetne biljke se jedu hiljadama godina, koliko su poznata i njihova mnogobrojna lekovita svojstva
Naravno, nisu jestive i ne leče sve cvetne vrste, pogotovu ne one kupljene u cvećari jer sadrže pesticide. Zato bi ih trebalo nabavljati iz organskog uzgoja ili samostalno gajiti.
Najukusniji i najlekovitiji su lavanda, karanfil, neven, dan i noć, bela rada, ruža, hrizanteme, maslačak, jorgovan. Dalija je kiselkasta i pikantna, dragoljub je pomalo ljutkast, obe biljke su dobar izbor za salate sa paradajzom i svežim kozjim sirom, prepune vitamina C. Cvet ruže pomaže radu jetre i creva, begonija ubrzava detoksikaciju, hrizanteme leče grip i prehladu, kadifica ima antiseptička svojstva pa se u homeopatskoj i konvencionalnoj medicini koristi za brže zaceljivanje rana. Neven ublažava menstrualne bolove, cveće šljive leči kašalj i bolesti pluća, gladiola ima ukus kao zelena salata i često se od nje prave namazi. Jestiv je i cvet tikvice, žalfije, ruzmarina, kruške, jabuke.
Lavanda
Hrana budućnosti: Aronija čisti telo, sprečava bolesti srca i usporava starenje
Jorgovan
Ima citrusni ukus, koristi se u desertima, može se jesti i sirov ali u manjim količinima jer steže i isušuje sluzokožu usta. Vrlo je ukusan pohovan (umoči se u testo za palačinke i prži u ulju). Kuvani cvet i listovi leče kožne bolesti: osip, opekotine, dok se u nezi lica samo cvet potopi u vrelom mleku i stavlja kao obloga.
Karanfil
Ljubičica
Kandirane latice veoma lepo izgledaju kao ukras na poslasticama. Od nje se pravi i lekoviti sirup: kilogram dobro izgnječenih cvetova prelije se litrom kipuće vode i ostavi da odstoji 10 sati. Nakon toga se procedi, zagreje do ključanja, a zatim doda još kilogram sveže ubranih cvetova i ponovo ostavi deset sati. Isti postupak se ponavlja najmanje dva-tri puta. Dobijeni sok dobro se zagreje, ohladi i doda med, da masa bude gusta. Sirup leči nesanicu, rastvara sluz u disajnim organima, jača srce.
Dan i noć
Promenite život za samo 30 dana: Provereni vodič za topljenje masnih naslaga
Neven
Leči “sto bolesti”, posebno je dobar za kožu. Jarkožute ili narandžaste boje, gorkog je ukusa i najčešće se dodaje supama, varivima, pirinču umesto egzotičnog i skupog šafrana.
Ruža
Salata od cveća
Sastojci: Po 4 čaše puterke i mešavine (radič, lolo bjanko, lolo rosa, rukola), po pola čaše iseckanih oraha i isečenog paradajza, po četvrtina čaše latica jestivog cveća, iseckanog bosiljka i vlašca; za preliv: pola čaše limunovog soka, tri četvrtine čaše maslinovog ulja, po 4 kašike jabukovog sirćeta i svežih ili smrznutih borovnica, 2 kašičice iseckanog peršuna, 1 kašičica sitno iseckanog crnog luka, kašičica i po meda
Priprema: Sve sastojke za dresing izmiksati u blenderu, dodati u salatu i sve dobro promešati.