Sedam razloga zbog kojih je zeleni čaj kralj prirodnih napitaka

Autor:

22.12.2016 18:36

Foto:

Foto:



Zeleni čaj je prirodni antioksidans koji reguliše probavu, topi masne naslage i razbuđuje organizam. Zbog ovih sedam stvari smatra se dragocenim prirodnim napitkom.

Razgrađuje masne naslage

Vreme slava i praznika pa je teško odoleti đakonijama koje nam se nude. Ako ste i vi od onih koji teško umeju da kažu ne, nakon previše masne ili slatke hrane, popijte šoljicu zelenog čaja jer smanjuje štetne posledice kaloričnog obroka. Katehin koji podstiče razgradnju neželjenih masnih naslaga ja zaslužan za ovo blagotovorno dejstvo čaja.

Ubrzava metabolizam

Verovali ili ne, Istraživanja su pokazala da osobe koje redovno piju zeleni čaj dnevno potroše 6% više kalorija od osoba koje ga ne konzumiraju. Drugim rečima, ako dnevno unosimo oko 2300 kalorija, 138 možemo anulirati uz zeleni čaj. Zato dobro razmislite da li ćete sledeći put kad sednete u kafić poručiti kafu ili baš čaj koji dokazano ubrazava trošenje kalorija.

Smanjuje glad

Ugodna toplina čaja smanjuje glad, ali to nije sve. Naime, zeleni čaj nivo insulina drži pod kontrolom, što znači da je i nivo šećera u krvi stabilan pa organizam traži manje slatkiša.

Celulit i izdržljivost

Kako je zeleni čaj antioksidans koji podstiče izlučivanje štetnih materija, a kožu čini glatkom i čvrstom, pomaže i u smanjenju celulita. Da bi proces bio delotvorniji počnite da se bavite i fizičkim aktivnostima. I tu će vam pomoći ovaj čarobni napitak jer povečava izdržljivost za 25 %

Prva pomoć za probavu

Ako vas muče probavni problemi, popijte veliku šoljicu zelenog čaja s nekoliko kapi limuna. Čaj je učinkovit i u slučaju zatvora.

Razbuđuje

Sezona je virusa pa su umori i iscrpljenost svakodnevna pojava. Zato je važno piti zeleni čaj jer osvežava organizam, podiže raspoloženje i stimuliše cirkulaciju.

Koliko šoljica popiti?

Optimalna dnevna dozu koja iscrpljuje sva pozitivna svojstva zelenog čaja kreće se oko šest šoljica. U čaj po želji možete dodati malo limuna ili mleka.  Važno je da znate da listiće zelenog čaja ne smete prelivati kipućom vodom jer prevelika toplina uništava korisne materije.

Komentari. (0)

Loading