Slatka nega: Čokoladom protiv bora i umora

Autor:

31.03.2017 18:14

Foto:

Foto:



Kad se u miran francuski gradić naseli misteriozna Vivijen i za vreme uskršnjeg posta otvori prodavnicu čokolade, mesto u kome svi stanovnici poštuju tradiciju biva uzdrmano do temelja. Žena koja život provodi u konstantnim selidbama sa kćerkom i njenim izmišljenim prijateljem, kengurom Pantufom, napokon je odlučna da se skrasi, ali je u tome onemogućava konzervativni gradonačelnik, grof De Reno. Njena čokolada spravljena po recepturi starih Maja budi stanovnike uspavanog grada, koji počinju da se prepuštaju slatkom, ali i svim ostalim zadovoljstvima. Istinita ili ne, ova priča ovekovečena je prvo u romanu “Čokolada” Džoane Haris, a onda i u istoimenom filmu Lasa Halstroma, u kome glavne uloge tumače Žilijet Binoš, Džoni Dep i Alfred Molina.

Treba li se opirati slatkom zadovoljstvu - čokoladi? Nekada davno govorilo se o njenim afrodizijačkim moćima, bila je rezervisana samo za bogate i smatrana je simbolom luksuza i prestiža, a onda je odjednom postala prokažena. Koliko smo samo puta čuli kako goji, izaziva bubuljice, kvari zube... Ipak, njeni najverniji fanovi svojski su se potrudili da brojnim studijama dokažu kako je ona u stvari korisna, i da umesto da ga narušava, zapravo doprinosi zdravlju. Utvrđeno je da se konzumiranjem tamne čokolade, koja sadrži minimum 70 odsto kakaoa, povećava vlažnost kože kao i njena zaštita od oštećenja izazvanih suncem, a uz to se i umanjuju bore. Takođe, ona sprečava razgradnju kolagena - proteina koji održava kožu lepom i mladom, a kako je bogata vitaminima A, B1, C, D i E, gvožđem i kalcijumom, pruža i odličnu negu. Čokolada utiče i na smanjivanje nivoa hormona koji izazivaju stres jer povećava lučenje serotonina, hormona sreće.

No, omiljena poslastica na svetu ne mora samo da se jede. U salonima za negu odavno su popularne “čokoladne” masaže, pilinzi, tretmani i maske. A ako imate vremena i volje, na internetu ćete pronaći milion saveta kako da se njome negujete same, kod kuće. Iako zvuči neverovatno, čokoladom možete tretirati i kosu, a masku pripremite na sledeći način: pomešajte tri kašike skute (svežeg sira) sa jednom kašikom kakaoa u prahu i pretvorite to u glatku smesu. Nanesite na kosu, ostavite da odstoji deset minuta i isperite. Nakon toga vlasi će vam biti obnovljene i sjajne.

I dok odrasli poznaju bezbroj primena čokolade i njenih vrsta - tu je crna, ekstra crna, bela, mlečna, deca o tome pojma nemaju. Ponajmanje da “Too Faced Chocolate Bar Eye Shadow” nije za jelo. I tako je jedna devojčica pojela paletu senki za oči svoje tetke jer je mirisala na čokoladu. Srećom, proizvod ne sadrži materije koje su štetne po zdravlje, pa je ceo slučaj završio na stranicama “Zabave”, a tetka dobila novu paletu poznatog brenda kome je napravila odličnu reklamu.

Na čokoladu možete i da mirišete, a neki od poznatijih parfema sa njenom aromom su “Guerlain Shalimar Ode a la Vanille Sur la Route du Mexique”, pa “Elixir Charnel Gourmand Coquin” istog brenda i “Covet”, mirisno čedo Sare Džesike Parker. Najneobičniji parfem ikad napravljen je “Cocoa 5 Senses”, a osmislili su ga umetnik Peter de Kiper i poslastičar Patrik Martens. Možete ga koristiti kao miris, ali i sprej za usta, a dolazi u pakovanju sa posebnom belom rukavicom koja osigurava da se boca ne otopi dok je upotrebljavate. Pretpostavljate - napravljena je od prave jestiva čokolade, a miris treba da se upotrebi dok je svež.

Komentari. (0)

Loading