Zdravo i ukusno: Čuvar vitke linije koji ublažava kašalj i sprečava infekcije
23.10.2017 09:21
Mirisne i ukusne, bogate vitaminima C, B1 i B2 i provitaminom A, dunje su pravi eliksir zdravlja.
Savršen doručak za vitku liniju
Zbog obilja vlakana i pektina i male kalorijske vrednosti (samo 57 kalorija u 100 g), nutricionisti ovu voćku posebno preporučuju damama koje žele da sačuvaju vitku liniju.
Sadrže i kalijum, natrijum, cink, gvožđe, bakar, tanine i organske kiseline.
Plodovi mogu da se jedu presni, ali se češće koriste za pripremanje slatkog, sokova, kompota, džemova i nadaleko čuvene rakije dunjevače.
Osim što je hranljivo, ovo voće se vekovima koristi i kao lek.
Sok od dunja osvežava i jača sluzokožu usne šupljine, želuca i creva, ublažava kašalj, astmu i akutnu dijareju.
Vitki u 4 koraka: Kako da pobedite sebe i imate telo kakvo ste oduvek želeli
S druge strane, tanini i sluz sadržani u ovom voću sprečavaju infektivne bolesti.
Pečena i kuvana dunja posebno se preporučuje protiv upale ždrela i sluzokože želuca, kao i za lečenje malokrvnosti.