Marija i Milan Popović: Kratki flert sa porocima
11.08.2019 13:44
Iako se u ishrani rukovodi savetima nutricionista i izbegava u širokom luku "četiri bele smrti", bračni par voditelja RTS-a Marija i Milan Popović daje sebi oduška uz pokoju šoljicu kafe i kriglu piva
Bračnom paru Popović, Mariji (34), urednici i voditeljki “RTS ordinacije”, i njenom suprugu Milanu (39), voditelju serijala “60 najlepših narodnih pesama” na RTS-u, ishrana je oduvek bila važna, posebno otkad su postali roditelji Sofije, kojoj je sada deset godina. Marija se, otkako je počela da radi emisiju posvećenu zdravlju, trudi da i kod kuće kuva zdravo, mada priznaje da se ni ona ni suprug toga ne pridržavaju slepo, od jutra do mraka.
- Imamo dane kad se opuštamo i uživamo u pljeskavicama, pomfritu i drugoj nezdravoj hrani, ali uglavnom su nam na meniju zdrave namirnice. Supe i čorbe su obavezne, kao i riba, koju jedemo bar jednom nedeljno. Mnoga jela pripremam sa heljdinim, speltinim i brašnom od prosa. Beli šećer zaobilazimo u širokom luku, umesto njega koristim kososov, brezin ili steviju. Nismo baš fanatici, ali nam je vrlo važno da što više izbegavamo nezdrave stvari, zbog Sofije - iskrena je Marija.
Milan je, i pre nego što je njegova supruga počela da se bavi zdravstvenim temama, bio primoran da izuči koje namirnice međusobno mogu da se kombinuju.
- Ostavio sam duvan uz pomoć jedne knjige, ali onda sam naglo dobio na kilaži, sa 78 dogurao sam do blizu sto kilograma i to mi je vrlo smetalo. Da bih se spasao novog problema, opet sam nabavio knjigu i dobro izučio koje namirnice smeju da se kombinuju, a koje ne, i zahvaljujući tome za sedam meseci smršao 18 kilograma, bez ikakvih restrikcija. Tada sam shvatio da treba da poslušam Mariju oko nekih stvari, pa smo uspeli zajedno da napravimo lep meni, koji je pre svega zdrav. S tim pravilima ishrane uvideo sam na koji način organizam funkcioniše i kad bi šta trebalo jesti kako bi se namirnice iskoristile na najbolji mogući način. Sad mi je žao kad vidim šta neki ljudi rade sebi, nesvesni koliko im to zapravo šteti.
SAVETNIK ZA MRŠAVLJENJE
Priznaje da je možda postao čak i pomalo dosadan s pričom o hrani, ali brojne kolege i prijatelji često ga i pitaju za savet.
- Doručak je uvek jači i nikad ne kombinujem meso, jaja i mlečne proizvode, sve to jedem odvojeno. I slatkiše uzimam tek dva sata posle ručka, što nervira moje ukućane, kao i mamu i taštu ako ručam s njima. Pre podne je na meniju masno, a po podne slatko. Gazirane sokove sam potpuno izbacio, kao i hleb, posebno beli. Ponekad s namazima uzmem neko parče crnog ili obogaćenog semenkama.
Marija otkriva da joj je dugo trebalo da Milana i Sofiju privoli da probaju humus.
- Nije mi bilo lako, a sad bez njega ne mogu i uživaju u raznim ukusima. Uz parče crnog hleba i krišku paradajza, to je odličan i zdrav obrok. Volimo da kombinujemo razne stvari, pa i one malo neobičnije, poput avokada i peciva od brašna tapioke, ali ne bežimo ni od kukuruznog brašna sa potočare. Poslednjih godina mnogo se pažnje posvećuje glutenu. Istina je da ga treba konzumirati umereno, a ne svakog dana. Koristimo i razna druga brašna, poput onog od pasulja, prosa i drugih žitarica koje su se kod nas oduvek gajile, ali su s vremenom zaboravljene. Palačinke mogu da se naprave bez belog brašna, a da budu veoma ukusne, kao što slatkiš ne mora da sadrži šećera, već da se pripremi samo od urmi, suvih šljiva i susama, i to bukvalno za pet minuta.
Voditeljka nastoji da bude posebno kreativna kad su u pitanju poslastice, pa u braunije i saher tortu stavlja brašno od pasulja, kokosov šećer i crnu čokoladu.
- Obično mleko menjam onim od badema, umesto mlečnog biramo puter od lešnika. Nisam od onih domaćica koje mogu satima da stoje pored šporeta, spremam jela koja su gotova za petnaest minuta. Nemam ni vremena ni želje da, recimo, sarmu krčkam satima. Pošto Sofija voli da gleda kanal 24 Kitchen, otkrili smo odličan recept Džejmija Olivera za pastu s kruškama i gorgonzolom. Nedavno sam je prvi put napravila i bila je izvrsna. Rado uvodimo nove ukuse, ali ne bežimo ni od onih tradicionalnih, poput gulaša, pilećeg paprikaša, punjenih paprika, graška, čorbastog pasulja sa suvim mesom i kolenicom. Doduše, Milan prvog dana jede samo pasulj, a drugog samo meso iz pasulja.
On je radeći serijal “Zadnja kuća Srbija” prokrstario zemlju, dospeo do najmanjih zaselaka i na licu mesta se susreo sa posledicama lošeg kombinovanja hrane.
- Kad putujem sa ekipom, ako krenemo po belom hlebu, mesu, kajmaku, posle toga nikome nije dobro. Svima se spava, nekog boli glava, nekome je muka i od posla nema ništa. I na terenu sam se uverio da se ljudi u gradovima sada hrane bolje i kvalitetnije nego oni na selu, ma koliko to zvučalo neverovatno. To me pomalo i plaši, jer se ishrana seljaka bazira na dosta brašna, običnog ulja i margarina, s malo zdravog povrća, koje obično sami uzgajaju. Sve drugo je vrlo diskutabilno, nažalost.
NAJZDRAVIJA ZIMNICA
Od njih troje Sofija je ponajmanje avanturista kad su novi ukusi u pitanju, drži se proverenih, a Marija i Milan vole da eksperimentišu.
- U kući imamo dosta različitih ulja, od susama, bundeve, koštica grožđa, i rado ih stavljam u salate jer zaista mogu mnogo da promene ukus. Nekome su i čudna, baš kao što je i meni bilo ulje od kumina kad sam ga prvi put probala, mislila sam da neću moći da progutam ni zalogaj salate, ali sam ga zavolela već posle drugog puta. A zaprške nikako ne mogu da se odreknem, ma koliko se trudila. Baka mi je bila Vojvođanka i naučila me je na nju, ali svesna koliko ona nije zdrava, belo brašno zamenim onim od prosa, spelte ili neke druge žitarice i stavim ulje od koštica grožđa ili susamovo.
Popovići obožavaju čičoku, vrstu krompira, tvrde da je odlična u salatama, čorbama, kuvana. U njihovoj kući crni, beli i mladi luk su počasne namirnice i jedu se u značajnim količinama, ali samo u dane kad nemaju poslovnih aktivnosti i sastanaka. Vole i tikvice u raznim varijantama, a zahvaljujući Marijinoj mami Svetlani i baki Veri imaju verovatno najzdraviju zimnicu u gradu. I na kraju otkrivaju po jedan svoj porok.
- Marija ne funkcioniše bez kafe, mora da popije određenu dozu tokom dana, a ja sam došao u fazu da ne mogu bez jednog piva dnevno - iskren je Milan.