Bojana Kovač: Biti majka je ozbiljan posao, iako je to samo prirodan poredak

Autor:

09.09.2017 12:00

Foto:

Foto:



Spisateljica i marketing menadžer u intimnoj abecedi žali što joj ne polazi za rukom da bar nekoliko sati ne bude onlajn, otkriva da bi volela da ima supermoć da nikad ne spava, ali da joj ostanu snovi, te priznaje da često beži od realnosti odlazeći u bioskop u tržnom centru

A Avantura. Dnevna rutina može da bude toliko zamarajuća da kada doživiš bilo kakvu avanturu, smatraš to čistim blagoslovom.

B Bombardovanje. Najčešći strah koji proživljavam u snovima u proteklih nekoliko godina. Bombardovanje Beograda. Beograd, opet na B.

C Cenzura. Ne volim je, licemerna je.

Č Čičoka. Superzdrava biljka, koja ne zahteva mnogo rada, lako se gaji, a svi misle da od prodaje čičoke mogu da se obogate.

Ć Ćaskanje.
Svi danas ćaskaju, niko ni sa kim ne razgovara o stvarnim ličnim problemima. Ako neko priča o svojim problemima, znači da je nesrećan i da smara svet, čiji je primarni cilj da pokaže sreću. Problemi su za lajf koučeve, a ne za prijatelje.

D Dodatna vrednost.
Kada ti prodaju nešto, a pre toga nude dodatnu vrednost, s kojom isto tako ne znaš šta ćeš u moru istih takvih usluga s dodatnom vrednošću od koje ti sigurno ne zavisi egzistencija.

Dž Džingis Kan. On je legendarni mongolski ratnik iz 13. veka, koji je vladao najvećom imperijom. Verovao je da se čovekova snaga poznaje po potomcima koje ostavi iza sebe. Imao je gomilu žena i decu s mnogima od njih. Stradao je, gle ironije, od ženske ruke. Ubila ga je kineska princeza, koja ga je kastrirala u znak odmazde što joj je porodica pobijena.


Đ Đule Van Gog.
Njega u gradu svi poznaju i znaju bar jednu njegovu pesmu.

E Esencija. Korišćenje reči koja potiče iz latinskog u svakodnevnom govoru uvek ti daje na kredibilitetu. Bez toga to ne bi bilo to.

A post shared by Bojana Kovac (@kovacbojana) on Aug 28, 2017 at 12:14am PDT


F Formalnost. Čovek je rođen slobodan, ali voli da robuje formalnostima i stegama.

G Glad. I kad jedem, mogu opet da jedem, a to se ujedno smatra neumerenošću, odnosno grehom, što je još jedna reč na slovo G.

H Hohštapler. Kad sam bila mala, ova reč mi je delovala kao vrlo retka pojava i baš strašna. Taj naziv su danas zamenili mnogi titlovi u dva reda na biznis karticama.

I Inostranstvo. Cela moja generacija želi da se dokopa, ili se u nekom trenutku dokopala inostranstva. Zvuči kao san, samo je duže.

J Jakuku. Zvuči kao neka indijanska ili japanska reč. Tako moja beba Sara zove svoj jastuk, od kojeg se ne odvaja najmanje pola sata od momenta kad se probudi.

K Kafana. Dobra je za veliko društvo. Baca te u depresiju, ali je tu društvo koje ti ne dozvoljava da potoneš u potpunosti.

L Leto. Koliko god je vruće, svi problemi, emotivni ili finansijski, izgledaju manji kada te sunce greje, naspram hladne, teške i naporne zime u zatvorenom prostoru. Volim leto i trampila bih se za nešto sa zemljama u kojima je stalno leto ili je klima topla.

LJ Ljubav. Esencijalne stvari počinju na slovo lj. Ljubav i ljudi.

M Majka. U našoj kulturi najpotcenjenije biće. Kompleksno, umorno i zahtevno. Majka je ozbiljan posao, iako je to samo prirodan poredak. Pozdravljam moju najbolju majku.

N Nedaće kreposti.
U surovom svetu svako pre ili kasnije plaća cenu svoje naivnosti i nepromišljenosti.

NJ Njihanje.
Žao mi je što niko više ne igra u barovima i klubovima, bez blama i kao da sutra ne postoji. Svi se eventualno njišu, ako uopšte izađu bilo gde. Izlazi se online, a njiše se offline.

A post shared by Bojana Kovac (@kovacbojana) on Aug 28, 2017 at 7:07am PDT

O Offline. Kako postići to stanje blaženstva? Biti offline par sati zvuči kao neviđeni luksuz i zen. Meni teško polazi za rukom.

P Probati. Treba probati sve i uzeti od svega najbolje, u skladu sa sopstvenim vrednostima i preferencama.

R Radost. Kao moj tata Radovan, veseo i srećan čovek.

S Snovi. Volela bih da imam supermoć da nikad ne spavam - ali da mi nekako ipak ostanu snovi.

Š Šangaj. Omiljeni najveći grad u Kini u kojem nisam bila.

T Tržni centar. Beg od realnosti, a uglavnom imaju i bioskop. Tamo ćete sigurno uspeti da pobegnete od realnosti, sami ili u društvu. Meni uspeva.

U Umeće. Svi se nečemu klanjaju: jedni ugledu, drugi koristi, a većina zadovoljstvu. Umeće je pronaći ključ nečije volje.

V Vladimir. Na jednom letovanju, kad sam imala deset godina, pronašla sam mali medaljon u moru u obliku srca na kojem je pisalo ‘Vladimir’.

Z Znanje. Gore je od novca, nikad ga nije dosta i, kao i s novcem, bilo bi dobro da znaš šta s njim.

Ž Životarenje. Volela bih da u Srbiji ljudi počnu da žive umesto da životare. Naša lepa zemlja ne zaslužuje životarenje.