Čelična pesnica, romantična duša: Žene su bile slaba tačka Muhameda Alija

Autor:

01.04.2017 22:30

Foto:

Foto:



Dok je protivnike slagao na pod, u “bitkama” sa slabijim polom nije uvek bilo onako kako je Muhamed Ali želeo. Žene su, pokazalo se, često bile jače od njega.

Prva supruga, konobarica Sonja Roi, s kojom se venčao mesec dana nakon što ju je upoznao u avgustu 1964, nije dugo trpela pravila koja je Ali nametao. Protivila se muslimanskim običajima odevanja žena i brak se raspao vrlo brzo, u januaru 1966. Godinu kasnije Ali se ponovo oženio, ovaj put sedamnaestogodišnjom Belindom Bojd, koja je odmah promenila ime u Halila Ali i za pet godina rodila četvoro dece: Merijam (1968), Džamilu i Liban (1970) i Muhameda Alija Džuniora (1972). Ni taj brak se nije održao, a Ali je mesec dana posle razvoda, u junu 1977, ušao u treći - s devetnaestogodišnjom glumicom i manekenkom Veronikom Porš, s kojom je dobio dve kćerke, Hanu Džasmin (1976) i Lejlu (1977). Međutim, ni taj brak nije potrajao.

Muhamed i Veronika, 1978.godina

Veronika je napustila muža početkom 1986, a on se 19. novembra iste godine ponovo oženio. Ovaj put bio je oprezniji: njegova četvrta supruga Jolanda Ali bila mu je prijateljica iz detinjstva, a kako nije mogla da ima dece, usvojili su dečačića Asada Amina, kojem je tada bilo pet godina. Jolanda je bez ustezanja prigrlila i dvoje Alijeve dece koje je dobio u brojnim vanbračnim aferama, kćerke Miju i Haliju. Zanimljivo je, međutim, da je od svih devet potomaka slavnog boksera samo kćerka Lejla krenula očevim stopama, a 1999. čak je proglašena američkom bokserkom godine.

- To nije sport za žene! Boks podrazumeva i udarce u grudi, a žensko telo nije građeno tako da ih može podneti - protivio se Ali u počecima Lejline karijere.

Sredinom 1984. Aliju je dijagnostikovana Parkinsonova bolest, proces degenerativnih promena centralnog nervnog sistema, za koju stručnjaci tvrde da je mogla nastati kao posledica nebrojenih udaraca koje je dobio u glavu. Hrabro se borio, godinama se pojavljivao na raznim javnim događajima onako bolestan i pod lekovima. Mlađi ne pamte Muhameda Alija kao “leptira koji obleće i osu koja ubada”, nego kao teško obolelog čoveka koji hrabro nosi svoj krst. U karijeri je imao 61 borbu, od toga 56 pobeda. Bilo je jasno da će poslednju bitku pre ili kasnije izgubiti. Izdržao je do 3. juna 2016. Duže nego što su lekari pretpostavljali.

Komentari. (0)

Loading