Nenad Gladić: Kako je Lepi Brka krenuo trbuhom za duhom starih kuhinja i novih priča

Autor:

06.03.2017 14:55

Foto:

Foto:



U sedmu sezonu kulinarsko-putopisnog serijala "Gastronomad" uplovljava Nenad Gladić, alijas Lepi Brka, upravo danas, od kada će nas provesti kroz 52 nove epizode na RTS-u. Kako kaže, on kreće "Trbuhom za duhom na novim lokacijama i u novoj scenografiji".

Srpska gastro avantura Džona Sevidža: Kako sam se zaljubio u hleb pečen na smederevcu

Lepi Brka i drugari proputovali su Srbiju da bi nam otkrili tajne zaboravljenih jela, specifičnosti lokalnih specijaliteta, ali i brojne tople, ljudske, do sada neispričane priče.

- Potrudili smo se da i ove sezone što više putujemo, upoznamo zanimljive ljude i kuvamo na autentičnim lokacijama. Kao i prethodne godine, obišli smo više od 30 mesta u Srbiji. Zabeležili isto toliko ljudskih sudbina, što mi je posebno drago. Neke od specijaliteta naučio nas je da spremamo Zoltan Dani, bivši oficir poznat po tome što je oborio čuveni nevidljivi avion F-117. On se danas bavi pekarstvom i seoskim turizmom u rodnom Skorenovcu - kaže Lepi Brka za Novosti.

On ističe da ono po čemu se ova sezona razlikuje od prethodne keste nova scenografija i to što, kako kaže, više nema samo brkove već i bradu. Biće tu, kao i do sada, puno interesantnih recepata iz Srbije i celog sveta, zanimljivih predela i ljudskih priča.

Dragoljub Ljubičić Mićko: Nepodnošljiva lakoća podgrevanja

A u čemu je čar "Gastronomada" Gladić otkriva:

- Najviše cenim to što već sedam godina radim sa istom ekipom. Nusu brojni, ali su veoma efikasan tim, bez čije pomoći ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Naravno, tu su i putovanja na kojima srećem veliki broj interesantnih, gostoprimljivih i vrednih ljudi. Hrana je naravno glavna tema, ali samo ona ne bi bila dovoljna. Uvek je interesantnije stvoriti celu sliku o jelu, a to se ne može bez priče o ljudima i predelima gde se hrana priprema i odakle potiče.

Lepi Brka priznaje da pre rada na "Gastronomadu" ni blizu nije tako intenzivno putovao Srbijom.

- Ovaj način obilaženja jedne zemlje je moguć samo ako ti je to posao. Previše je vremena i novca potrebno da se to sve obiđe "turistički", čak i u Srbiji. Utoliko više cenim što imam priliku da posetim delove Srbije koje inače nikad ne bih.

A nedosanjana destinacija iz snova je...

- Da, to je svakako Iran. Uprkos svemu što o toj zemlji čujemo iz vesti nikako ne treba zaboraviti da je Persija jedna od kolevki civilizacije. Sve ono što danas nazivamo bliskoistočna kuhinja i dobar deo mediteranske potiče upravo iz Irana. Velika civilizacija.

Čuveni Brka otkriva i koja vrsta hrane mu najviše "leži"?

- Sasvim sigurno ono što zbirno zovemo mediteranska kuhinja. Toliko ukusa, boja i aroma ne postoji nigde do na Mediteranu. More i sunce su tu u takvoj harmoniji da je to jednostavno neponovljivo. Tu uvek možete naći inspiraciju za dobar obrok.

A o tome kada je prvi put skuvao nešto i šta, Brka kaže:

Koliko su zdrave namirnice zaiste zdrave

- Davno beše i koliko se sećam bio je to neki puding iz kesice. Veoma sam voleo puding tada. Sada baš i ne.

Komentari. (0)

Loading