Dejan Jelača: Nagrada koja otvara mnoga vrata

Autor:

03.01.2017 18:47

Foto:

Foto:



Srpski glumac Dejan Jelača, koji živi i radi u Njujorku, nedavno ovenčan nagradom za najboljeg glumca u filmu „Blossoms of Faith” na filmskom festivalu u Virdžiniji

- Dobiti nagradu za najboljeg glumca u Americi, a da ste pri tom stranac, nije mala stvar - kaže u razgovoru za „Politiku” naš glumac Dejan Jelača.

To je, kako tvrdi, značajna potvrda da ono što radi vredi i nema granica. Zanimljivo je da je u nagrađenom filmu „Blossoms of Faith” prvi put igrao Amerikanca.

A photo posted by Dejan Jelaca (@jelacadejan) on Nov 12, 2016 at 11:47am PST

Iznenadio sam se jer ovo zaista nisam očekivao. Moram da priznam da su mi suze krenule od sreće. Posle više od decenije boravka i rada u Njujorku, proglašen sam za najboljeg glumca i to za prvog odigranog Amerikanca. Mnogima se to nikada i ne desi, koliko god veliki glumci bili – iskreno priča Jelača, koji u pauzama snimanja, povremeno radi i u Beogradu („Zaboravljeni umovi Srbije” na RTS).

- Neverovatan je to osećaj - prenosi utiske i emocije. Kada je čuo lepu vest, u prvom trenutku je pomislio da je reč o šali njegovih prijatelja.

Ova nagrada mi otvara mnoga vrata, daje drugačiji tretman i položaj – iskren je i otkriva da su posle dodele nagrade usledili pozivi za nove projekte, tako da za nekoliko dana počinje da snima jednu romantičnu dramu.

A photo posted by Dejan Jelaca (@jelacadejan) on Dec 18, 2016 at 2:55pm PST

Nedavno je u Njujorku završio snimanje filma „My Name is Udoka, a Nigerian not a Scammer” prema scenariju i u režiji Udea Silaža, po istinitoj priči. U ovom ostvarenju igra nesrećnog rasistu, šovinistu i manijaka.

Posle Koriolana, ovo je sigurno, tvrdi, jedan od najkompleksnijih i najtežih likova koje je odigrao u njegovoj dosadašnjoj glumačkoj karijeri. Snimali su na lokacijama u Bruklinu i premijera se očekuje sledeće godine.

Obožavam da igram karaktere koji su potpuno drugačiji od mene. U dosadašnjoj karijeri sam imao tu sreću. Osim izazova, tu je i želja da osetim drugačiji život i mislim drugom glavom. Tako najbolje plivam. Pokazalo se da u tome imam najviše uspeha – priča glumac.

Sledeće godine trebalo bi da počne sa snimanjem devete sezone njegove autorske emisije „30 minuta”, koja se do nedavno emitovala na TV Art. Budući da je ova televizija ugašena, u pregovorima je na kom kanalu će emisija nastaviti život.

Tužan sam što je ovaj kanal ugašen jer je bio pravo oličenje kulture. Ali, moramo dalje, da zajedničkim snagama propagiramo prave vrednosti. Moja emisija upravo to i radi već osam godina. Već uveliko razmišljam ko bi otvorio novu sezonu. Nimalo mi nije lak zadatak, jer toliko velikana sam ugostio, da više ne znam ko je njih dostojan, da bi bio moj sledeći gost – ističe naš sagovornik

Dodaje i da je od gostiju u TV emisiji mnogo naučio.

Kada uspete da dovedete umetnike poput Milene Dravić, Nebojše Glogovca, Mirjane Karanović, Dragana Mićanovića, Miše Janketića, Svetozara Cvetkovića, Radmile Živković… onda morate da budete i više nego ponosni. Verovali ili ne, postoji veliki broj njih koje nisam stigao da ugostim, a velika mi je želja da se nađem preko puta takvih profesionalaca u devetoj sezoni. Spisak je dugačak, ali izdvojio bih neke od naših zaista divnih ličnosti: Emira Kusturicu, Matiju Bećkovića, Predraga Mikija Manojlovića…

A photo posted by Dejan Jelaca (@jelacadejan) on Nov 17, 2016 at 5:17am PST

Možda će gledaoci „30 minuta” videti upravo ove ljude u devetoj sezoni emisije jer Jelača nikada ne zaboravlja zemlju odakle je potekao:

Skoro 14 godina sam u Americi, ali ne zaboravljam svoje korene i moju Srbiju. Moja emisija je jedna od mostova sa mojom zemljom. Polako pakujem kofere i dolazim posle Nove godine. Uželeo sam se svog naroda. Jedva čekam!

Komentari. (0)

Loading