Milena Vasić: Moja skandinavska avantura na Bergmanov rođendan

Autor:

05.11.2018 15:46

Foto:

Foto:



Želju da obiđe Skandinaviju glumica je ostvarila u septembru, kada je posle odmora u banji iz 19. veka, smeštenoj na najlepšoj plaži švedskog ‘grada bisera’, istraživala dansku prestonicu i divila se navikama tamošnjih stanovnika

Sloboda Mićalović i Milena Vasić: Savršen provod uz Branka Kockicu (foto)

Odavno mi je bila želja da osetim miris Severnog mora i susretnem se sa tamošnjom kulturom i ljudima, ali tek nedavno sam prvi put putovala na sever Evrope. Razlog mog odlaska je bila poseta banji Ribersborgs Kalbadhus, podignutoj na Ribersborgu, najlepšoj peščanoj plaži Malmea, dugačkoj dva kilometra. Ona je smeštena u blizini zapadne luke, odakle se vidi Eresundski most koji ovaj švedski grad spaja sa Kopenhagenom. Banja Ribersborgs Kalbadhus je otvorena 1898. godine, ima odvojene nudističke plaže za žene i za muškarce, kao i saune, a poznata je i po tome što hrabriji meštani tokom cele godine, bez obzira na temeraturu vode, ulaze u more i potom idu u saunu.

Skandinavska nirvana

Najjači utisak u Malmeu, koji je kao i cela Švedska ove godine u znaku obeležavanja stogodišnjice rođenja čuvenog umetnika Ingmara Bergmana, bio mi je neverovatan spokoj ljudi koji žive tamo. Opušteni su, ali i veseli, vole izlaske i alkohol, uprkos tome što je mnogo skup. Piju iz zabave i radi dobrog provoda. Osmeh je nešto što ih karakteriše, a kako i ne bi kad se radi o, pre svega, sigurnoj i uređenoj državi, sistemu u kome je svakodnevni život na prvom mestu. Mnogo je zelenih površina i predivnih parkova u kojima, baš zbog malo sunčanih dana, ljudi provode dosta vremena. Tako su i u dodiru sa prirodom. Ekološka svest je razvijena, nema plastike, brine se o gorivu, generisanju toplote...

Hladno more

Grad Malme leži na Baltičkom moru, koje je divlje i hladno. Trenutak kada uplivate u njega je uznemirujući, ali u isto vreme pruža i veliko zadovoljstvo. Hladnoća polako postaje vaš prijatelj.

Eresundski most

Iz Malmea u Kopenhagen, udaljen samo 35 minuta vožnje, zaputila sam se vozom preko Eresundskog mosta, arhitektonskog čuda sastavljenog od mosta, tunela i veštačkog ostrva koje je bilo neophodno napraviti kako bi se gradovi povezali. Prelazak ovog mosta je posebno iskustvo. Uđete u metro ispod zemlje, a onda odjednom imate osećaj kao da izranjate iz mora brzim vozom.

Lepota isplovljavanja

Milena Vasić o danima kad se žena oseća kao kraljica (foto)

Kopenhagen, ili “Severna Venecija”, kako ga zovu, na mene je ostavio impresivan utisak. Kraljica, crkva i kultura stub su tamošnjeg društva. Činjenica da je grad na moru definiše ga na određeni način. Deo kulture stanovništva jeste da slobodno vreme provode na jedrilicama i barkama. Prosto, uživaju da isplovljavaju na more.

Kuća kralja bajki

Nihavn, nekada trgovačka luka u koju su pristajali brodovi iz celog sveta, danas je turistička atrakcija broj jedan. Ovo mesto posebnim čine zgrade iz 17. veka, podignute uz kanal, napravljene od drveta, cigle i gipsa, čije su fasade u jarkim bojama, kao i stari drveni jedrenjaci koji se blago njišu na talasima. U jednoj od tih starih zgrada neko vreme je živeo pisac bajki Hans Kristijan Andersen. Bronzana skulptura Male sirene, inspirisana njegovom istoimenom bajkom, smeštena na steni u luci, postala je jedan od prepoznatljivijih simbola grada.

Slobodni grad Kristijanija

Milena Vasić: Ljudi su sve manje posvećeni porodici i deci

Kristijanija je umetnički deo Kopenhagena, zapravo slobodna zona ili grad sa svojim zakonima. Potpuno nezavisno od vlade Danske, 1971. godine, grupa hipika zauzela je napuštene vojne barake, postavila sopstvena društvena pravila i tako formirala Kristijaniju na površini od tridesetak hektara, na kojoj živi oko 1.000 stanovnika. Njihova pravila zabranjuju krađe, oružje, konzumiranje teških droga, ali i vožnju automobila. U ovom slobodnom delu gradu organizuju se koncerti, priređuju izložbe i drže kreativne radionice, a u malim, jeftinim restoranima služe se jela od organskih namirnica. Što se hrane tiče, u Kopenhagenu obavezno treba probati lososa i haringu, spremljene po danskim tradicionalnim receptima.