Aleksandra Gudelj: Ostvarila sam san da budem domaćica

Autor:

19.10.2019 13:00

Foto:

Foto:



 

Kad je kćerkica Emilija, njeno treće dete, napunila osam meseci, voditeljka Aleksandra Gudelj (35) odlučila je da prestane da joj pravi kašice. Od tada se devojčicin jelovnik ne razlikuje od onog ostalih članova porodice, pa sa tatom Veljkom i braćom Milijanom i Damjanom uživa u klasičnoj srpskoj hrani.

- Emilija već jede supice sa rezancima, a neki dan je prvi put probala maminu lazanju. Kao i Milijan i Damjan, voli prženice za doručak - priča Aleksandra. - Uživam da kuvam za svoje najmilije, ali ne provodim previše vremena u kuhinji. Još dok sam bila devojčica maštala sam o tome da ću jednom imati veliku porodicu i da ću s ljubavlju za nju spremati hranu, kombinovati začine i birati recepte. Tako su radile moje mama i baka. Suprug i sinovi su pravi gurmani i meni je to drago. Milijan ide pre podne u školu i čim se završi nastava, odmah zove da pita šta je za ručak. Isto kao njegov tata, koji se čak i kada je na poslovnom ručku javi da vidi šta sam ja napravila.

 

PRVI PEH DOMAĆICE

Ova loto devojka, koja je trenutno na porodiljskom odsustvu, ne preskače nijedan obrok.

- Moram da jedem pet puta dnevno jer se ne osećam dobro kad sam gladna. Inače, posle sve tri trudnoće lako sam se vratila na staru težinu. Na tome mogu da zahvalim isključivo genetici. U poslednjoj trudnoći dobila sam desetak kilograma, a nakon porođaja imala sam samo dva viška. I oni su brzo nestali, sami od sebe. Dojila sam svu svoju decu, što svakako doprinosi povratku na raniju kilažu. O teretani sada i ne razmišljam, ali radujem se dugim šetnjama na Adi s decom.

Aleksandra je majstor da bližnje natera da jedu čak i ono što ne vole, i to vrlo suptilno.

- Moj suprug i još nekoliko ljudi iz familije nisu ljubitelji pečenih crvenih paprika. Ali kada ih ja spremim sa barenim krompirom, slaninicom i rendanim kačkavaljem, ni zalogaj ne ostane. U vatrostalnu posudu slažem red slanine, red crvenih pečenih paprika, red barenog krompira, i tako dva puta. Odozgo izrendam kačkavalj i potom stavim u rernu da se zapeče. Ponekad ubacim i pileći file. Rado pravim to jelo, posebno sada kada je sezona pečenih paprika.


Voditeljka je učila da kuva uz svoju mamu i sigurna je u vlastite veštine, a prvi peh joj se desio tek nedavno.

- Bilo je to baš skoro. Krenula sam da spremam pasulj, a pre toga sam pripremila kolenicu i kobasice, naseckala dosta šargarepe i stavila luk da se distanta. Kada je došlo na red da dodam pasulj, shvatila sam da ga nema ni dve šake. Nije bilo vremena da odem i kupim još, ali nisam htela da odustanem od ručka jer sam svima najavila pasulj. Čak sam i brata pozvala da nam se pridruži. Kada smo seli da jedemo, prvo je moj muž prokomentarisao da tu svega ima sem pasulja, a kako je mrkve bilo najviše, skoro kilogram, moj brat je zaključio da je za ručak zapravo “mrkulj”.

DORUČAK U KRVETU

Za pripremu zahtevnih poslastica poput torti nema vremena, ali zato neodoljivi mirisi sitnih kolača i slatkih pita često ispune njen dom. Kada pravi mafine, ima i malog pomoćnika, sina Damjana, koji umuti jaja mikserom. Pre nego su dobili decu, često je sa suprugom išla na pijace.

- U poslednje vreme na pijace ne odlazimo. Nemamo kad, a u tome smo mnogo uživali, posebno da biramo voće i povrće. Inače, oboje volimo kuhinjske sitnice. Suprug i kada sam naiđe na prodavnicu sa tim asortimanom kupi ponešto. On preferira dobre noževe, daske i slično, a ja radije biram stolnjake, salvete i posuđe. Ponekad uz ručak ili večeru zapalimo sveće. Veljko obično vikendom spremi doručak i uz kafu nam ga donese u krevet.